Thursday, 20 June 2024, 06:19:09
Visits: 116 (1224456)
home mail search login
MoldovaDOC subscription

Noua universitati din Moldova preiau experianta Estoniei in domeniul eticii academice si a supervizarii responsabile...

« назад

Noua universitati din Moldova preiau experianta Estoniei in domeniul eticii academice si a supervizarii responsabile


Transferul experientei Estone in domeniul eticii academice si a supervizarii responsabile in invatamintul superior si in sfera de cercetare este tema de baza a proiectul international estono-moldav, care este implementat pe perioada anului 2011.

In cadrul etapei curente a proiectului, desfasurata in perioada 24 februarie – 3 martie 2011, sunt realizate sapte seminare de lucru. Discutiile din cadrul seminarelor vor permite stabilirea temelor cele mai actuale pentru tinerii cercetatori din Moldova. Printre cel mai des intilnite situatii legate de etica academica se numara: plagiatul, stabilirea contibutiei fiecarui cercetator si reflectarea contributiei individuale in lista autorilor publicatiei stiintifice, divizarea dreptului de proprietate intelectuala asupra produsului de cercetare. Cele mai actuale teme vor fi abordate in detaliu in cadrul etapei a urmatoare a proiectului, un curs intensiv de instruire pentru cei mai activi participanti. Chiar si o vizita de studiu in Estonia va fi organizata pentru reprezentantii universitatilor implicati in proiect. In cadrul vizitei de studiu, delegatia moldava se va familiariza cu diferite tehnici europene de prevenire a aparitiei situatiilor nedorite in sfera eticii academice si a supervizarii responsabile, precum si a practicilor europene de solutionare a incalcarilor normelor de etica academica. Rezultatele proiectului vor fi prezentate public in toamna anului curent in cadrul unei conferinte ce va avea loc la Chisinau.

In activitatile proiectului sunt antrenati peste 250 de masteranzi, doctoranzi si tineri cercetatori din Moldova. Pentru participare au fost selectate noua institutii de invatamint superior din tara: Universitatea Tehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie “N. Testimiteanu”, Universitatea de Stat din Balti, Universitatea de Stat din or. Cahul, Universitatea Academiei de Stiinte, Universitatea Libera Internationala din Moldova, Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creanga”, Universitatea Agrara de Stat, Universitatea de Stat din Tiraspol.

Proiectul dat reprezinta un nou capitol al colaborarii internationale de mai multi ani dintre Moldova si Estonia si totodata o noua etapa a dezvoltarii relatiilor bilaterale intre aceste doua tari. Posibilitati de aprofundare a relatiilor de cooperare bilaterale au fost discutate in cadrul intilnirilor oficiale cu conducerea Ministerului Educatiei, responsabili din cadrul cabinetului Prim-Ministrului si conducerea unor universitati.

Priectul “Schimb de experienta si transfer de cunostinte in domeniul eticii academice si supervizarii responsabile in invatamintul superior din Moldova” este implementat de catre Academia Estona a Tinerilor Savanti in parteneriat cu Asociatia Tinerilor Cercetatori din Moldova „PRO-Stiinta” si este finantat de catre UNESCO.

Pagina web a proiectului este www.enta.ee/academic-ethics-in-moldova
Coordonatorul local al proiectului si persoana de contact este Valeriu Ciorba, tel. 079557559, [email protected]

Descarca comunicatul de presa aici

   

   2.03.2011

« назад

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design