Thursday, 13 June 2024, 02:54:34
Visits: 425 (1221874)
home mail search login
MoldovaDOC subscription
 

Concursul republican al lucrarilor de cercetare a elevilor �Spre viitor�

3-4 noiembrie 2006, Chisinau, Moldova

Un nou inceput de drum pentru tinerii ce doresc sa-si consolideze cunostintele l-a constituit cea de-a II-a editie a concursului republican al lucrarilor de cercetare a elevilor �Spre Viitor�. Concursul a fost organizat la initiativa Societatii Obstesti �Spre viitor�, sub patronajul Ministerului Educatiei si Tineretului, in colaborare cu Academia de Stiinte a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica din Moldova, Asociatia Tinerilor Cercetatori din Moldova �PRO-Stiinta�.

La concurs au fost prezenti circa 100 de elevi din toate colturile tarii, lucrarile carora au trecut cu succes etapele de preselectie.

Ceremonia de deschidere a avut loc la 3 noiembrie, in incinta blocului central al USM. In cadrul ceremoniei, participantii au fost incurajati sa urce spre succes de catre Pro-rectorul USM - Petru Gaugas; presedintele asociatiei �Spre viitor� - Natalia Boiarenova; directoarea licelui �Gaudiamus� - Svetlana Beleaeva; vicepresedintele juriului - Stefan Tiron, cit si alti oaspeti prezenti la eveniment.

Concursul propriu-zis a avut loc la 4 noiembrie si si-a desfasurat activitatea pe mai multe sectii: stiinte socio-umane, stiinte naturale, stiinte exacte etc.

Forta creatoare si entuziasmul tinerilor au fost simtite in fiece lucrare de cercetare, indiferent de domeniul si cimpul tematic abordat. Dorinta de a fi cel mai bun dintre cei mai buni i-a motivat pe participanti sa munceasca mult, sa depuna efort dublu uneori, pentru si a fi cit mai convingatori in fata juriului solid. Multi dintre ei au renuntat deja la modalitatile clasice de prezentare a lucrarilor, utilizind astfel machete, schite, proiecte computerizate, ceea ce a depasit asteptarile comisiei de jurizare. Cu referinta la acestea, dna Silvia Stratila, profesoara de limba si literatura romana, membru al juriului, a mentionat: "Concursul presupune munca de tinar cercetator, il mobilizeaza sa se intereseze si sa se apropie de siinta, acest lucru l-am remarcat si in lucrarile lor. Au abordat teme creative, impresionante si cu investigatii profunde, ceea ce a facut ca decizia finala sa fie dificila de luat".

Conferinta a fost conceputa pina la cele mai mici detalii, pentru ca fiecare clipa sa fie utilizata in folosul tinerilor. Astfel, in timpul deliberarilor juriului, participantii la concurs au avut parte de o excursie la Muzeul de Stiinte Naturale din Chisinau � cadou oferit de catre USM, unde participantii si conducatorii lor au avut placerea sa examineze exponate dintre cele mai interesante.

Sfirsitul incoroneaza opera! Diplomele de gradul I, II, III si de mentiune, insotite de cite un cadou simbolic, au fost acordate pentru fiecare sectie si inminate solemn de catre Dl Petru Gaugas.

Insa nu doar elevii sunt cei ce s-au ales cu lauri... Efortul deosebit depus pentru promovarea tinerelor valori a fost apreciat de catre conducerea USM, astfel Dl Petru Gaugas a inminat Dnei Svetlana Beleaeva si Dnei Natalia Boiarenova adeverinta si medalia USM.

Viitorul acestui concurs este unul destul de promitator. Desi e abia la a II-a editie, organizatorii spera ca acest concurs sa devina o traditie. Acest lucru se observa si din partea participantilor care au ramas foarte multumiti de eveniment:
- Daniela Erohina, Chisinau: Consider ca organizarea unor asemenea manifestari sunt binevinite, deoarece contribuie la dezvoltarea intelectuala a tineretului;
- Valeriu Scutelnic, Balti: Mi-a placut... am putut sa gindesc si sa-mi exprim liber cele mai trasnite idei in fata unor oameni destepti. Sigur voi veni si la anul!

Unele fotografii de la cea de-a II-a editie a concursului republican al lucrarilor de cercetare a elevilor �Spre Viitor� pot fi vizualizate la sectiunea Foto .

Violeta Panus, serviciul de presa al ATCM "PRO-Stiinta"
New Zeland meds


     Powered by Zet-Design