Saturday, 04 February 2023, 01:56:24
Visits: 346 (1017191)
home mail search login
MoldovaDOC subscription
A avut loc cea de-a IV-a editie a Conferintei Internationale a Tinerilor Cercetatori...

« back

A avut loc cea de-a IV-a editie a Conferintei Internationale a Tinerilor Cercetatori

Un nou fapt implinit pe agenda de lucru al Asociatiei Tinerilor Cercetatori din Moldova PRO-Siinta il constituie cea de-a IV-a editie a Conferintei Internationale a Tinerilor Cercetatori, care si-a tinut lucrarile la 10 noiembrie 2006 si a avut drept scop mentinerea unui cadru adecvat pentru promovarea si afirmarea tinerilor cercetatori.

Evenimentul organizat de ATCM PRO-Stiinta, cu sprijinul Academiei de Stiinte din Moldova, Ministerul Educatiei si Tineretului al RM, NIP Moldova, AUF, a fost dedicat aniversarii a 60 de ani ai de la fondarea primelor institutii de tip academic din Moldova.

La conferinta si-au anuntat participarea cca. 160 de tineri cercetatori din RM precum si din Romania, Ukraina, Cehia, Tucia. Au fost expuse cca. 180 de lucrari de cercetare in cadrul a 3 sectii: stiinte biologice, chimice si ecologice; stiinte matematice, fizice si ingineresti; stiinte socio-economice.

In cadrul ceremoniei de deschidere a conferintei a participat presedintele ASM adcademician Gheorghe Duca, reprezentantul NIP Moldova dr. hab Mihail Iovu, reprezentantii AUF, presedintele asociatiei "Spre viitor", precum si alti inalti oaspeti. Presedintele Asociatiei Tinerilor Cercetatori din Moldova "PRO-Stiinta", dl. Valeriu Ciorba, a facut o prezentare intitulata "Tinerii din RM & stiinta", iar despre Programul Cadru 7 (PC7) al UE a vorbit reprezentantul NIP Moldova dr. hab Mihail Iovu.

Presedintele ASM, academicianul Gheorghe Duca, a anuntat participantii despre decizia conducerii ASM de a oferi trei premii in valoare de 1000 lei fiecare, pentru cea mai buna lucrare din cadrul celor trei sectii ale conferintei. Selectia acestora a fost facuta la finalul conferintei de catre participanti prezenti cu rapoarte de cercetare in cadrul sectiilor respective.

Tinerii energici si plini de aptitudini au a dat dovada de perseverenta, munca, cunostinte vaste in domeniu abordat (si nu numai), si au profitat din plin de posibilitatea de a prezenta rezultatele activitatilor stiintifice, de a face shimb de experienta si de a stabili noi relatii de colaborare cu semenii lor. Contactele stabilite in cadrul cnferintei vor fi un punct de pornire pentru aplicatiile si proiectele Programului ERASMUS MUNDUS "Fereastra de cooperare externa", lansat recent de Comisia Europeana. Un fapt salutabil este si participarea liceenilor la editia din acest an a conferintei. Speram ca la editiile viitoare ale conferintei, liceenii si studentii se vor manifesta mult mai activ, ceia ce va facilita mult restabilirea legaturii dintre generatii in sectorul de cercetare.

- Oxana Gojan, drd USM: Participarea la aceasta conferinta a fost foarte importanta pentru mine, deoarece mi-a dat posibilitatea sa-mi expun punctul de vedere asupra problemelor importante ce se discuta acum in societate; mi-a oferit sansa de-a ma intilni cu alti tineri cercetatori si de-a afla lucruri interesante si din alte domenii decit cel pe care-l studiez...
- Aliona Nincu, rezidenta, Universitatea de Medicina din Moldova: Mi-a placut ideea acestei conferinte... Am aflat lucruri interesante de la ceilalti tineri specialisti. Aceasta conferinta este importanta in activitatea tuturor tinerilor cercetatori, fiindca li se ofera sansa de a se manifesta...

Conferinta si-a atins o parte din obiective majore pe care si le-a propus, cum ar fi: stimularea potentialului stiintific al tinerilor, mentinerea conditiilor optime pentru realizarea unui dialog intre tinerii cercetatori, sensibilizarea opiniei comunitatii stiintifice asupra problemelor ce tin de pregatirea cadrelor stiintifice precum si popularizarea stiintei in rindurile tinerilor. Iar organizatorii evenimentului s-au aratat multumiti de faptul ca, de la o editie la alta, numarul si calitatea rapoartelor prezentate de catre tinerii cercetatori creste considerabil. Acest lucru ii motiveaza si-i determina sa-si continuie activitatea intru pomovarea progresului stiintific si binele lor.

Materialele Conferintei Internationale a Tinerilor Cercetatori, editia IV au fost tiparite gratie contributiei Intreprinderii editorial-poligrafice "Stiinta" si pot fi descarcate aici.
Secvente foto de la Conferinta Internationala a Tinerilor Cercetatori, editia a IV-a, pot fi vizualizate on-line la sectiunea Foto.

Violeta Panus, serviciul de presa al ATCM "PRO-Stiinta"

   

   15.11.2006

« back

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design