Vineri, 4 decembrie 2020, 10:45:55
Vizite: 392 (790071)
home mail search login
Abonare la MoldovaDOC
Evolutia sectorului de Cercetare si Dezvoltare Tehnologica reflectata in Raportul de Stare a Tarii 2007...

« inapoi

Evolutia sectorului de Cercetare si Dezvoltare Tehnologica reflectata in Raportul de Stare a Tarii 2007


Proiectul "Raportul de Stare a Tarii 2007: contributia societatii civile la politicile de dezvoltare si buna guvernare in Republica Moldova", a incercat sa ofere unele solutii pentru problemele speciifce procesului de elaborare a politicilor de dezvoltare in Republica Moldova.

Proiectul a fost implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu contributia reprezentantilor dintr-o serie de institutii analitice si educationale.

Sumarul subcapitolului "Cercetarea si Dezvoltarea Tehnologica"
De la proclamarea independentei Republicii Moldova, sectorul de cercetare si dezvoltare din tara a inregistrat un declin continuu. Din anul 2004 se atesta o inviorare timida a sectorului. Din pacate, performantele cercetarii noastre sunt extrem de slabe, administrarea sectorului este centralizata, fapt ce prezinta un risc de promovare a unor interese de grup, in dauna valorii stiintiifce. Capacitatea unitatilor de cercetare a suferit destul de mult, ceea ce a condus la posibilitatea redusa a cercetatorilor de raspunde solicitarilor industriei sau institutiilor publice. Modalitatea si criteriile de pregatire a cadrelor au fost putin modiifcate, dar se mentine destul de puternic principiul sovietic de instruire. Finantarea sectorului de cercetare si dezvoltare tehnologica este aproape in totalitate bugetara, fondurile private investite in cercetare sunt nesemniifcative, fapt care contribuie la mentinerea decalajului intre prioritatile sectorului de cercetare academica si economia nationala. In ultimii ani au fost operate o serie de modiifcari legislative referitoare la sectorul de cercetare-dezvoltare, a fost marit volumul de finantare bugetara a sectorului, dar fara o metodologie bine conceputa, concreta si strans legata de necesitatile si posibilitatile tarii, efectul pe termen scurt al reformelor initiate in ultimii ani poate avea valoare pozitiva minima, iar pe termen lung poate transforma sectorul de cercetare din tara in unul necompetitiv si ineifcient pentru realizarea necesitatilor economice ale tarii.

Descarca Raportul de Stare a Tarii 2007, varianta engleza poate fi descarcata aici.

   Valeriu Ciorba

   20.03.2008

« inapoi

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design