O viata consacrata stiintei si umanitatii (Vasile Anestiadi - 80 ani)

2008-05-06
 

Scurt fisier biografic: s-a nascut la 4 mai 1928, in s. Saratenii Vechi, r-l Telenesti. Medic, domeniul stiintific: morfologie, patobiologie, angiologie, biogerontologie. Doctor habilitat in stiinte medicale, profesor universitar (1964), membru corespondent (1965) si membru titular (1972) al A.S.M. A fost pe parcursul a 23 de ani (1963-1986) rector al Universitatii de Stat de Medicina din Chisinau. Din 1991 conduce Centrul stiintific de patobiologie si patologie al A.S.M.

A fondat scoala stiintifica a patologistilor din RM. A elaborat teoria aterosclerozei incipiente, obtinind rezultate importante in patologia aterosclerozei. A introdus notiuni fundamentale in geneza acestui fenomen: "Injury", "Preatherosclerosis", "Pathomorphisis", "Immunoinflammation", "Sinergism". Rezultatele investigatiilor stiintifice sunt reflectate in circa 700 de publicatii in reviste de profil si surse de circuit international. Este laureat al Premiului de Stat al RM, distins cu mai multe decoratii de stat, inclusiv "Ordinul Republicii".

 

In virtutea obligatiunilor mele de serviciu comunic mereu cu oamenii de stiinta, in special cu membrii Academiei de Stiinte a Moldovei, pentru a solutiona o problema sau alta din activitatea  forului stiintific suprem al tarii, pentru a le cere un sfat, in caz de necesitate, sau chiar pentru a ne intretine. Exista si necesitati de acest fel. Din cite il cunosc pe academicianul Vasile Anestiadi, pe parcurs a cel putin doua decenii, as putea afirma cu toata certitudinea ca este un om de stiinta veritabil, care a servit cu fidelitate Templul Stiintei din Republica Moldova si cercetarea, in ansamblu, pe Mapamond; umanitatea in sensul larg al cuvintului, caci a fi medic de specialitate, a pregati cadre de inalta calificare in domeniu, in calitate de rector al Institutului de Medicina din Chisinau pe parcurs de 23 de ani -  circa 20 de mii de tineri specialisti - tine de virtutile umane. Acesti absolventi ai fostului Institut de Medicina din Chisinau, astazi Universitatea de Stat Medicina si Farmacie "N. Testemitanu" activeaza cu succes pe toate continentele lumii.    

Urmeaza o alta pagina din viata si activitatea acad. Vasile Anestiadi. In 1991 a fondat Centrul stiintific de patobiologie si patologie al A.S.M., pe care il conduce pina in prezent.

Chiar si la aceasta virsta, in preajma celei de-a 80-a aniversare a Domniei sale si in ajun de Sf. Pasti, acad. Vasile Anestiadi va pleca, miine, pe calea aerului la Istambul, Turcia, unde va participa la cel de-al 77-lea Congres al Societatii Europene de Ateroscleroza. Din delegatie face parte si Eleonora Vatamanu-Anestiadi, sefa Departamentului reabilitare a Institutului de Cardiologie, o ramura rodnica din dinastia de medici Anestiadi. La acest prestigios for european trimisii Moldovei vor prezenta rezultatele cercetarilor stiintifice, raportate la tema Congresului, problema nr. 1 in prezent a umanitatii sau "rugina vietii", cum mai este numita ateroscleroza. 

Si daca astazi ii aducem omagii acad. Vasile Anestiadi cu prilejul onorabilului jubileu, voi mentiona doar citeva rezultate stiintifice ale savantului, intrate ca termeni  de specialitate in stiinta medicala. Colaborind de o jumatate de secol cu cel mai "virstnic" institut din Rusia - Institutul de Cercetari Stiintifice si Medicina Experimentala din Sankt-Petersburg al Academiei de Stiinte Medicale Ruse, grupul de cercetatori din Moldova, condus de acad. Vasile Anestiadi, a reusit sa evidentieze sisa perceapa fenomene fundamentale ca "Injury", "Incipient atherosclerosis", "Sinergism" "Pathomorphisis", "Autoimmunoinflammation" etc. In acest sens este revelatoare convocarea inca in 1965 a celui de al IV-lea Congres Unional de Patologie la Chisinau, dedicat aterosclerozei, la care savantul a expus conceptul stadiilor incipiente, confirmat azi in lume ca orientativ fundamental in profilaxia si tratarea ruginii vietii. Ideile lansate perpetua in proiectul strategic "Ecopathomorphosis of atherogenesis (pathobiology) of atherosclerosis" pina in anul 2015, patronat de Centrul stiintific de patobiologie si patologie al A.S.M. cu a sa scoala stiintifica si discipoli apreciati.

In calitatea mea de profesor universitar si de om de stiinta, am simtit intotdeauna sprijinul acad. Vasile Anestiadi: cind am candidat la titlul de membru corespondent si membru titular al A.S.M., la functia de presedinte al A.S.M. Simt aceasta sustinere si in ultimii ani, perioada in care am derulat reformele anevoioase in sfera stiintei si inovarii.
In acelasi timp, ma leaga si un alt sentiment fata de omul Vasile Anestiadi - dragostea fata de istoria si cultura poporului elen. Academicianul Vasile Anestiadi este atras mai mult de filozofia greaca. In discutii cu Domnia sa in anumite contexte ar putea sa-ti vorbeasca transant de cele 7 povete ale inteleptilor antici eleni, inscrise pe frontispiciul templului lui Apollo la Delfi: "Cunoaste-ti sfirsitul vietii"; "Cunoaste-te pe tine insuti"; "Fa totul cu masura"; "Nimic in plus"; "Fara minie"; "Nu te increde in nimeni"; "Cei rai sint intotdeauna mai multi". Dupa astfel de interventii in dialog ale savantului vei privi cu alti ochi o situatie sau alta, vei deveni mai indulgent cu oamenii.

Cit priveste arborele genealogic al acad. Vasile Anestiadi, Dlui ne vorbeste de strabunicul sau, teolog, care a fost botezat la sfintul munte Athos, centru al ortodoxismului crestin din Grecia. De acolo s-a intors pe meleagurile noastre acest strabun cu numele de Anesti, adica Inviatul. Expresia "Cristos anesti!" o cunoaste multa lume. De aici Anestiadi. Apoi numele a fost preluat de bunicul Ioachim, un om de mare cultura, care preda latina, slavona si elina in gimnaziile particulare. Ioachim l-a avut pe Cristofor (purtator de Cristos). Cristofor, tatal savantului, s-a casatorit cu Ana, fiica lui Ignat Croitoru si a Teodorei Brasoveanu din Isacova, Orhei, care aveau multe rude pe la manastirile Curchi si Tabara. Bunica de pe tata a fost fiica preotului din Sarateni, Nicolae Popescu, ctitor de biserica. In familia lui Cristofor si Ana Anestiadi s-au nascut 8 copii, 6 dintre care au activat in sfera medicinei.

Fratele Nicolae, cel mai mare dintre copii, primul a absolvit Institutul de Medicina din Chisinau. De-a lungul vietii s-a manifestat ca un chirurg excelent -facea cite 100 de operatii pe an la toate organele. A sustinut tezele de doctor si de doctor habilitat in medicina. A publicat multe lucrari stiintifice. Nicolae Anestiadi, om emerit in stiinta, a decedat la 52 de ani in urma unui atac de cord. Astazi catedra de chirurgie, in care a activat si pe care a condus-o, ii poarta cu sfintenie numele.

S-a afirmat plenar ca om de stiinta si clinician iscusit prof. univ. Zinaida Anestiadi, sotia academicianului, sefa catedrei de endocrinologie de la Spitalul Republican. Frumoasa doamna de la Saratenii Vechi, mai tinara cu 10 ani decit sotul, l-a cucerit pe conferentiarul Vasile Anestiadi inca de la facultate. Cind a intilnit-o, nu-i venea sa creada ca aceasta-i pustoaica din vecinatate cu parintii sai. A cerut-o in casatorie la anul II. Sint impreuna deja de 52 de ani.  Despre dna Zinaida Anestiadi  as putea spune succint ca face parte din inaintasii nostri care au pus temelia medicinei in Republica Moldova. Sectia de endocrinologie, apoi catedra fondata in baza ei la Spitalul Republican - constituie opera acestei Doamne. Cauza parintilor sai o continua si fiul lor, Vasile junior, doctor in medicina.

Acad. Vasile Anestiadi tine la statutul sau de om de stiinta, a specificat nu o data in discutii ca este membru al Academiei de Stiinte a Moldovei din 1965 si ca a fost recomandat in aceasta calitate de trei mari personalitati ale timpului din domeniul medicinei: Pavel Lukomski, terapeutul principal de la Ministerul Sanatatii al URSS, care semna buletinele de boala ale lui Stalin; Anatoli Strukov, patologistul care i-a facut expertiza medico-legala "marelui tatuc"; Nicolae Kraevski, cu care a fost promovat concomitent la Paris in Academia Internationala de Patologie, responsabil de identificarea cadavrului lui Hitler.

 Anul trecut de activitate a fost remarcabil pentru acad. Vasile Anestiadi prin conferirea Premiului nominal "A. Strukov" al Academiei de Stiinte Medicale a Federatiei Ruse, impreuna cu acad. V. Nagornev din Sankt Petersburg si  m.c. I. Zota de la Centrul de patobiologie si patologie al A.S.M., pentru ciclul de lucrari fundamentale si rezultatele obtinute in domeniul anatomiei patalogice. Savantul este mindru de aceasta distinctie dat fiind faptul ca a cunoscut bine aceasta personalitate - sub tutela lui Anatoli Strukov a realizat si sustinut teza de doctor habilitat in 1964. La sigur, premiul nominal "A. Strukov" il onoreaza pe dl academician.

Omagiatul nostru are variate interese stiintifice: morfologie, patobiologie, angiologie, biogerontologie. Cit priveste ultima directie de cercetare, de altfel foarte interesanta,  Dlui a tinut comunicari nu numai in fata specialistilor din domeniu, dar si a membrilor A.S.M. A publicat articole de popularizare a stiintei, in care a raspuns la intrebarile: care este durata vietii unui om, programata biologic si in realitate; de care factori depinde aceasta durata; atitudinea fata de populatia avansata in societate; de ce daca o tara nu are batrini, ea trebuie sa si-i cumpere; gerontologia si modul sanatos de viata etc. Apropo, familia Anestiadi a avut un longeviv in propria familie - soacra academicianului Irina Feghiu a trait pina la 95 de ani. A plecat in lumea celor drepti acum o jumatate de an. Cred ca aceasta se datoreaza in mare dragostei si grijii acestei familii fata de ea.

Il apreciez pe acad. Vasile Anestiadi ca pe un om cult, erudit, care poate sa intretina discutii pe multiple teme vizavi de istoria civilizatiei umane si actualitate. Il cunoastem si ca pe un om corect si grijuliu fata de colegii sai, dar pedant in respectarea conduitei profesionale.

A trai o viata lunga de om inseamna a trece prin cumplite incercari. Odiosul Victor Smirnov, secretar al II al PCM, l-a prigonit pe diferite cai - pentru nationalism, nepolitism si protectionism; pentru ca a salvat de la devastare biserica "Sf.  Nicolae" din Chisinau, de la ruinare totala si disparitie - Manastirea Hincu, restaurind si reconstruind impreuna cu studentii ansamblul ei arhitectural. Locuinta familiei Anestiadi a fost de doua ori perchezitionata de KGB. Dupa eliberarea sa din postul de rector, a fost distrusa si Catedra de patologie in care muncea, aparatajul costisitor din dotatie a disparut. Dupa ce a suportat un infarct acad. Vasile Anestiadi  a plecat la Moscova, unde i s-a facut o operatie complicata. Concomitent, "mila" lui Victor Smirnov a ajuns-o si pe dna Zinaida Anestiadi, lichidindu-i catedra de endocrinologie, pe care a fondat-o. A revenit la Spitalul Republican abia peste 5 ani, cind a fost restabilita aceasta structura.

N-as dori sa continui acest articol omagial pe o nota atit de trista. Ne aflam in cel mai frumos anotimp - al primaverii cu toate splendorile ei. Sintem in ajun de Sf. Pasti si am dori sa-i uram academicianului Vasile Anestiadi miine, dupa miezul noptii: "Cristos a inviat!" Si  "Cristos anesti!" Asa cum a spus si strabunicul sau,  pogorit de pe muntele Athos si care s-a aciuat in zona Codrilor nostri pentru totdeauna. Sa-i uram savantului, omului si trimisului tarii noastre succese la Conferinta internationala de la Istambul, tinerete in suflet si optimism in continuare. La multi-multi ani, dle profesor, academician Vasile Anestiadi!

Academician Gheorghe Duca,
presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei


http://www.moldova-suverana.md/