2019-04-26
 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a participat, la 26 aprilie 2019, la ședința festivă dedicată Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, care a avut loc la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). La evenimentul festiv au participat reprezentanții autorităților publice centrale, reprezentanții instituțiilor din sfera științei și inovării, învățământului superior, uniunilor de creație, inventatori, mandatari autorizați și angajați ai AGEPI.

Tematica Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale din anul în curs a avut drept generic: Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul, și abordează modul în care inovația, creativitatea și drepturile de proprietate intelectuală (PI), care le protejează, susțin dezvoltarea sportului, spre marea satisfacție a tuturor.

Festivitatea a fost inaugurată de Directorul general al AGEPI, dr. Lilia Bolocan. Directorul general a exprimat gratitudine tuturor celor care activează în domenii de activitate ce vizează direct sau tangențial crearea, protecția și valorificarea proprietății intelectuale. Dna Lilia Bolocan le-a dorit sănătate, multă inspirație în continuare, perseverență și noi realizări în activitatea pe care o desfășoară.

În discursul său festiv, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a subliniat faptul că Republica Moldova are potențial enorm în domeniul științific și este necesar a găsi cât mai multe pârghii de a le valorifica. „Protecția proprietății intelectuale este o prioritate a societății moderne, iar implementarea legilor specifice de către AGEPI aduce doar beneficii în procesul de inventare și creare a ceva util și inovativ”, a subliniat președintele AȘM, felicitându-i pe cei cu tangențe în domeniu cu ocazia zilei profesionale. Cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paște, academicianul le-a dorit sănătate, pace și lumină în suflet.

Cu un mesaj de felicitare pentru această zi a fost prezent dl Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie. Domnia Sa a menționat că domeniul proprietății intelectuale este o verigă importantă pentru economia Republicii Moldova, în special, pentru mediul de afaceri. Cu eforturi comune, a subliniat dl Harea, este organizat Concursul „Marca Comercială a Anului”, tocmai pentru a conferi o deosebită importanță mărcilor comerciale, iar tematica din acest an ne îndeamnă să învățăm din sectorul sportiv, să muncim cu sârguință pentru a ajunge la performanță.

La eveniment a fost prezent invitatul de onoare al festivității, dl Ion Daniliuc, inventator, ex-director general adjunct al AGEPI. Domnia Sa a adresat un mesaj de felicitare pentru toți cei prezenți, specificând că de-a lungul anilor, societatea conștientizează tot mai mult importanța proprietății intelectuale, iar acest fapt conduce nemijlocit la progres pe toate dimensiunile.

În cadrul ședinței festive au fost înmânate distincţiile obținute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, Elveția, care a avut loc în perioada 10-14 aprilie 2019. Acad. Aurelian Gulea, reprezentant al Salonului Internațional de Invenții de la Geneva în Republica Moldova, dar și membru al juriului pe parcursul a 22 de ani, a menționat că la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, Republica Moldova a obținut șapte medalii - două medalii de aur, patru medalii de argint, 1 medalie de bronz, remarcând că standul Republicii Moldova a fost asigurat și organizat cu susținerea AGEPI.

Ședința și-a continuat lucrările cu rapoartele șefilor de subdiviziuni AGEPI, care au prezentat sinteza activităților din cadrul AGEPI, desfășurate în 2018.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată anual la 26 aprilie, în toate statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, inclusiv în Republica Moldova, și reprezintă un prilej de a promova rolul proprietății intelectuale în încurajarea inovației și creativității. Sărbătoarea se marchează din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenția de constituire a OMPI (1970). Inițiativa a aparținut Chinei, iar Adunarea Generală a statelor membre ale OMPI a acceptat în unanimitate această propunere.

Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM