Ambasadorul Japoniei la Chișinău susține eforturile noastre de a crea condiții adecvate pentru dezvoltarea științei

2019-04-25
 


Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova E.S. Masanobu Yoshii i-a primit într-o vizită de lucru pe președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și rectorul UTM, dr.hab. Viorel Bostan. La întrevedere a participat prof. dr. Shizutoshi Ando de la Universitatea de Științe din Tokyo, Japonia, care se află într-o vizită la Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică din Moldova. Profesorul nipon intenționează să identifice căi de colaborare cu universitățile noastre, precum și cu Universitatea „A.I. Cuza” din Iași, România.  

Președintele AȘM i-a mulțumit Ambasadorului Masanobu Yoshii pentru primire și pentru deschiderea de a purta un dialog ce vizează relațiile de colaborare și extinderea acestora cu Universitatea de Științe din Tokyo. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre stabilirea relațiilor de colaborare într-un plan mai larg, inclusiv asupra organizării unor evenimente științifice preconizate anul acesta. În acest sens, președintele Tighineanu a menționat organizarea Conferinței internaționale în domeniul nanotehnologiilor și ingineriei biomedicale din septembrie de la UTM, la care participă cca 100 de reprezentanți din peste 20 de țări, eveniment la care sunt așteptați oaspeți din Japonia, specialiști în domeniu. În context, academicianul a specificat că la ediția precedentă a venit și o echipă de studenți din Japonia, care ulterior a participat la o școală de toamnă moldo-japoneză. Pentru a dezvolta aceste relații de colaborare, președintele AȘM a intervenit cu rugămintea de a fi susținuți în demersul de a accesa fonduri din Japonia care ar putea să susțină proiecte bilaterale. „Noi avem proiect comun cu Universitatea din Shizuoka, am dori un proiect comun cu Universitatea din Tokyo, pentru a crea condiții, în cadrul unui schimb ca și studenții noștri să aibă posibilitatea să viziteze Țara Soarelui Răsare, să viziteze universitățile, laboratoarele și să se familiarizeze cu modul de organizare a activității de cercetare”, a remarcat acad. Tighineanu. Cu titlu special, președintele AȘM a subliniat importanța creării capacităților, infrastructurii în Republica Moldova și impactul asupra dezvoltării cercetării. „Cel mai important pentru noi este să creăm capacități aici, la noi în țară, să facem tot posibilul să câștigăm bani pentru echipamente moderne, să creăm condiții favorabile, unde tineretul va putea participa la proiecte europene și să activeze acasă. De asemenea, să aibă posibilitate de a călători în cadrul realizării proiectelor, dar să facă o carieră în Moldova. De aceea, noi sperăm că Dumneavoastră, Excelență, să ne susțineți intenția noastră pentru a ne crea condiții adecvate acasă, în Republica Moldova”, a spus președintele AȘM.
           
În susținerea și promovarea ideii că societatea trebuie să fie bazată pe inovație, rectorul UTM, dr.hab. Viorel Bostan a reiterat importanța colaborării între universități și perspectivele de dezvoltare a relațiilor, care ar avea un impact benefic asupra studenților și cercetătorilor din ambele țări, iar susținerea din partea Excelenței Sale ar fi foarte importantă și necesară. „Mai mult decât atât, astfel de proiecte sunt privite cu ochi foarte buni la Bruxelles, mai ales acum, în era când se discută despre o colaborare mai extinsă între cercetare, nu doar la nivel regional, dar și global. Concurență este foarte puternică și se formează echipe puternice care pot aduce rezultate palpabile, iar faptul că avem relații cu universitățile din Japonia ne bucură foarte mult, am putea prin urmare să consolidăm aceste parteneriate”, a punctat la rândul său rectorul UTM, Viorel Bostan.
 
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova E.S. Masanobu Yoshii a salutat inițiativa savanților moldoveni de a dezvolta relațiile de colaborare cu universitățile din țara sa, manifestând interes vizavi de parteneriatele și bunele practici ale instituțiilor universitare și de cercetare, inclusiv pentru derularea proiectelor academice de importanță internațională. Diplomatul nipon a menționat că va susține orice demers de acest gen care ține de competențele atribuite de guvernul nipon în acest sens. „Noi sperăm că Universitatea trebuie să aibă mai multe relații referitor la schimb de persoane, studenți, profesori, dar și organizarea de seminare, lecții publice, mobilitate academică etc. Aceasta este un merit pentru Japonia, dar în același timp este și un avantaj pentru Republica Moldova, pentru a dezvolta Moldova aceasta este foarte important, dar și pentru a utiliza resursele umane”, a menționat E.S. Masanobu Yoshii, subliniind că Ambasada și Guvernul Japoniei va examina propunerile și demersul președintelui AȘM și rectorului UTM și va veni cu o soluție de răspuns privind dezvoltarea potențialului uman”.           
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM