La Academia de Științe a Moldovei a avut loc o conferință de presă, susținută de Comisia pentru alegerea Președintelui AȘM

2019-03-27
 

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 26 martie 2019, o conferință de presă, susținută de Comisia pentru alegerea Președintelui AȘM. La conferință au fost prezenți președintele Comisiei pentru alegerea președintelui AȘM, acad. Mitrofan Ciobanu, m.c. Maria Nedealcov, membru al Comisiei, și Dna Angela Belinschi, secretarul Comisiei.

În cadrul evenimentului, președintele Comisiei, acad. Mitrofan Ciobanu, a făcut o trecere în revistă a activității Comisiei din ziua constituirii și până acum, după care a prezentat și proximele acțiuni care vizează competențele acesteia privind procedura de alegere a președintelui AȘM, exercițiu important care urmează a se produce la Adunarea Generală a AȘM din 9 aprilie curent.
 
Președintele Comisiei a informat, de asemenea, că Adunările Generale ale celor trei secții ale AȘM au propus candidatura academicianului Ion Tighineanu la funcția de președinte al AȘM, iar la 15 martie 2019 Comisia a examinat complexitatea dosarului candidatului la funcția de președinte al AȘM și a stabilit că dosarul e complet și corespunde cerințelor prevăzute în statutul AȘM. Comisia a propus unanim candidatura acad. Ion Tighineanu spre examinare la Adunarea Generală a AȘM. Totodată, la 25 martie curent, a avut loc o nouă ședință a Comisiei, în cadrul căreia, în prezenţa academicianului Ion Tighineanu, candidat la funcţia de preşedinte al AŞM, a fost deschis plicul cu programul de activitate, care a fost dat citirii. CV-ul şi programul de activitate ale candidatului au fost plasate pe portalul AȘM și pot fi accesate aici
Potrivit Comisiei, procesul a decurs într-un mod transparent, iar candidatura acad. Ion Tighineanu, specialist în nanotehnologii, autor peste 700 de lucrări științifice, a numeroase invenții în domeniu, este cea mai potrivită pentru această funcție, academicianului fiindu-i recunoscută autoritatea sa de savant și de manager iscusit. „Este un savant de înaltă calificare, e recunoscut în lume și eu aș spune că noi nu avem în republică alt savant de asemenea nivel. Nimeni nu se poate compara după numărul de publicații – peste 700. Șapte din descoperirile lui, care au fost publicate în reviste, au fost de top, fiind prezentate pe coperte. Peste 10 elaborări au fost menţionate pe portalurile celor mai prestigioase centre științifice din lume”, a spus acad. Ciobanu.
 
„Eu sunt copilul Academiei, activez încă din anii 1980 și vreau să vă spun că întotdeauna în fruntea Academiei au stat personalități notorii care sunt și au fost stimați peste hotare. Nu face excepție nici actualul pretendent care este specialist de talie internațională în nanotehnologii. Probabil, din grupul acesta restrâns de academicieni, care să corespundă și vârstei și celorlalte cerințe, cred eu că totuși s-a ajuns la o concluzie. Aceasta este decizia celor trei secții, la momentul actual cea mai potrivită candidatură este a domnului academician Ion Tighineanu. Este un savant cu renume mondial și noi ne mândrim cu lucrul acesta. Trăim într-un secol când societatea va avea izbândă numai atunci când ne vom dezvolta pe principiile unei societăți de cunoaștere. Aceasta o fac toate țările înalt dezvoltate și industrializate – în capul mesei se pune știința. Noi, fiind lipsiți de resurse naturale, știința ar putea să ne scoată din impas, asigurându-ne o existență normală în țară”, a spus în luarea sa de cuvânt membrul Comisiei, m.c. Maria Nedealcov.
 
Întrebat de jurnaliști cât de pregătit este pentru această funcție și care ar fi primele acțiuni pe care urmează să le întreprindă în cazul alegerii sale în noua funcție, candidatul Ion Tighineanu a menţionat: „Sunt pregătit fiindcă activez în știință toată viața mea conștientă. În Academie activez de la finele lunii decembrie 1981, doar 6 ani am activat în cadrul UTM, în calitate de vicerector, restul în AȘM. Eu cunosc situația, aici am crescut, aici am învățat multe lucruri, am trecut și prin școli în Occident, cunosc problemele Academiei și cred că am toată cunoștințele și experiența ca noi să soluționăm problemele care stau în fața comunității științifice”. Prima chestiune ține de consolidarea comunității și vom încerca să găsim soluții. Mizez foarte mult pe susținerea membrilor AȘM, pe secțiile de științe, noilor membri ai secțiilor cu care împreună sper vom reuși să dezvoltăm în continuare cercetarea științifică în Republica Moldova. Spre fericirea noastră, avem suportul comunității europene, suntem asociați la programele comunitare, și eu sunt optimist”.
 
Amintim că în cadrul Adunării Generale a Secției Științe sociale, economice, umanistice și arte AȘM din 12 martie curent, pentru funcția de președinte al AȘM a fost propusă și candidatura acad. Valeriu Pasat, dar în cele din urmă academicianul a refuzat, invocând „lipsa de transparență a procedurii de alegere și politizarea membrilor Academiei”.   
Precizăm că Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, convocată de Prezidiul AŞM, va avea loc în data de 9 aprilie 2019.
 
Eugenia Tofan,
Serviciul de Presă al AȘM