Vladimir Voronin - Ştiinţele agricole trebuie să fie eficiente şi utile

2008-04-07

4 Aprilie 2008

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat o şedinţă în problema reorganizării instituţiilor ştiinţifice din sectorul agroalimentar. La consfătuire a participat Prim-ministrul, Zinaida Greceanîi.

Potrivit informărilor prezentate în cursul şedinţei, necesitatea restructurării instituţiilor ştiinţifice din sectorul agroalimentar este dictată de situaţia precară în care se află acestea în prezent, precum şi de rezultatele activităţii instituţiilor respective. Măsurile întreprinse, în ultimii ani, pentru susţinerea instituţiilor ştiinţifice din sectorul agrar au ameliorat, într-o anumită măsură, situaţia, însă starea de lucruri în domeniul dat lasă de dorit.

Preşedintele Vladimir Voronin a calificat situaţia creată drept extrem de complicată, specificînd că în prezent, în ţara noastră, practic nu se mai produc seminţe de sfeclă de zahăr, de floarea-soarelui, de culturi legumicole. De asemenea, şeful statului a apreciat drept destul de modeste rezultatele din domeniul producerii seminţelor de porumb, materialului săditor pomicol şi viticol. Preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că din acest motiv, în ultimii ani se atestă o tendinţă negativă de sporire considerabilă a importului seminţelor.

Şeful statului a lansat mai multe propuneri în vederea depăşirii dificultăţilor cu care se confruntă instituţiile ştiinţifice din complexul agroalimentar al Republicii Moldova.

Astfel, a fost subliniată necesitatea stabilirii de către fiecare instituţie ştiinţifică a priorităţilor de dezvoltare care ar asigura eficienţa cercetărilor ştiinţifice. Doar atunci cînd rezultatele instituţiilor ştiinţifice vor fi solicitate de către producătorii agricoli, vom putea vorbi despre o ştiinţă agrară eficientă şi utilă, a afirmat Vladimir Voronin. Scopul fiecărui program de cercetare-dezvoltare trebuie să fie determinat de necesitatea soluţionării unei probleme concrete dintr-un domeniu sau altul al complexului agroindustrial, a conchis Preşedintele.

Referindu-se la o altă problemă stringentă cu care se confruntă instituţiile ştiinţifice din complexul agroalimentar – cea a cadrelor, şeful statului a indicat asupra importanţei atragerii în sistemul de cercetare-dezvoltare a tinerilor specialişti. De asemenea, a fost subliniată problema integrării sistemului cercetare-dezvoltare cu învăţămîntul superior.

În opinia Preşedintelui, reorganizarea instituţiilor ştiinţifice din complexul agroindustrial trebuie să asigure crearea unei baze tehnico-materiale moderne – atît pentru activitatea lor ştiinţifică, cît şi pentru cea productivă. În context a fost lansată iniţiativa examinării posibilităţilor de creare a Staţiunilor tehnologice de maşini specializate pentru necesităţile instituţiilor ştiinţifico-practice din complexul agroalimentar.

În cadrul şedinţei a fost propusă o nouă structură de organizare a instituţiilor ştiinţifico-practice din sectorul agroalimentar, constituită din: Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie; Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Procesare; Institutul Ştiinţifico-Practic al Solului „Nicolae Dimo”; Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară; Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”, precum şi cele două instituţii care activează în cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei – Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor şi Institutul de Protecţie a Plantelor.

Participanţii la şedinţă au convenit asupra elaborării de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, pînă pe 10 mai anul curent, a structurii organizatorice interne a fiecărei instituţii ştiinţifico-practice create în urma reorganizării, precum şi regulamentele de activitate a acestora.

De asemenea, în termen de trei săptămîni, urmează să fie elaborat un proiect de hitărîre de Guvern cu privire la optimizarea şi reorganizarea instituţiilor ştiinţifice din complexul agroalimentar în care să fie determinate căile concrete de sporire a eficienţei activităţii acestora. În acest scop, în timpul cel mai apropiat urmează să fie efectuată o inventariere totală a activelor structurilor respective.

În încheierea şedinţei, Vladimir Voronin a solicitat tuturor persoanelor responsabile să manifeste atitudine constructivă în soluţionarea problemelor cu care se confruntă instituţiile ştiinţifice din ţara noastră. Ştiinţa are menirea să elaboreze tehnologii moderne, să selecţioneze soiuri şi hibrizi înalt productivi de culturi agricole şi de animale care ar fi solicitate de către producătorii agricoli, a conchis Preşedintele.

http://www.prm.md/press.php?p=1&s=5942&lang=rom