Cai putere hrăniţi cu biocombustibil

2008-03-19
 

Pe platoul din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei s-a produs o scurtă şi spectaculoasă demonstrare a calităţilor biocombustibilului autohton de origine vegetală. În acest scop a poposit aici automobilul de tracţiune tip Mercedez Benz, Actros, cu motor Diesel de 400 cai putere, unul din 5 automobile de acest fel din Republica Moldova, care consumă în loc de motorină biocombustibil produs din seminţe de rapiţă. Avantajele acestuia sunt incontestabile: biocombustibilul este ecologic şi relativ rezistent la temperaturi joase, iar parametrii lui sunt comparabili cu cei ai motorinei, punctul de aprindere constituind 3250C , emisia particulelor tari fiind mai mică cu 60-75%.

La volanul acestei maşini Denis Belousov, inginer transport auto, timp de doi ani face naveta pe ruta Republica Moldova – Germania. Într-o singură cursă el transportă în această ţară cîte 22 tone de biocombustibil, produs de Întreprinderea mixtă moldo-germană „Bio Company Raps”. Fondată în 2005, la Lipcani , această întreprindere a reuşit pînă în prezent să implementeze unele tehnologii avansate din lume în domeniul producerii biocombustibilului şi să le completeze cu elemente know-how.

Combinatul de prelucrare a culturilor oleaginoase din Lipcani are capacitatea de proiect de 300 tone/zi. Construcţia lui a subscris la un amplu proiect de transfer tehnologic - „Implementarea tehnologiei de valorificare a uleiurilor din seminţe de struguri şi de rapiţă în scopul obţinerii uleiurilor alimentare, tehnice, biocombustibilului şi a produselor secundare”, promovat de echipa dr. hab. Victor Ţuţuc, şeful Laboratorului agrochimie şi biotehnologii de la Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie şi susţinut de Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a AŞM. Solicitat de Serviciul de presă al A.Ş.M., Victor Ţuţuc a relatat ca statul nostru trebuie să acorde domeniului de producere a biocombustibilului facilităţi pe potriva ţărilor dezvoltate, iar legislaţia naţională trebuie ajustată în acest sens la standardele europene.

Academicianul Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M., a apreciat colaborarea din ultimii doi ani a Întreprinderii mixte moldo-germane „Bio Company Raps” cu Academia de Ştiinţe a Moldovei în cadrul acestui proiect de transfer tehnologic ca pe una extrem de promiţătoare. După părerea sa, această experienţă trebuie multiplicată şi pe larg mediatizată.

Serviciul de presă al A.Ş.M.