Cooperarea cu NATO – perspective imediate

2008-03-13

În perioada 12-13 martie curent, la Cartierul General al Organizaţiei Nord-Atlantice de la Bruxelles, s-a întrunit Comitetul Ştiinţa pentru Pace şi Securitate al NATO. La aceste reuniuni participă acad. Gheorghe DUCA, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Reuniunea Forumului Ştiinţific privind Securitatea Mediului, programată pentru 12 martie, a avut ca obiectiv identificarea ameninţărilor şi a riscurilor privind securitatea ecologică globală, subiectele de interes comun, rolul şi priorităţile ţărilor partenere ale Alianţei. Printre problemele abordate specificăm: dezvoltarea cooperării transfrontaliere la toate nivelurile în scopul realizării măsurilor de asigurare a monitoringului calităţii componentelor de mediu; adoptarea măsurilor comune în vederea prevenirii şi diminuării impactului în cazul accidentelor tehnogene şi situaţiilor excepţionale; informarea şi atragerea societăţii civile la soluţionarea problemelor ce ţin de ameninţările securităţii ecologice (poluarea resurselor de apă, a atmosferei, diminuarea fertilităţii solului, poluarea transfrontalieră etc.). În acest context, Academia de Ştiinţe a Moldovei, prin trimisul său, promovează cu insistenţă politica de integrare şi colaborare internaţională în sfera cercetărilor fundamentale şi aplicative.

La 13 martie, tematica Adunării anuale a Comitetului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate a fost axată asupra continuării procesului de implementare a programului său, în mod special, pe acţiunile prioritare incluse în Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova-NATO în sfera cercetărilor fundamentale şi aplicative.

În aceeaşi zi preşedintele A.Ş.M. a avut o întrevedere cu Alessandro DAMIANI, director de unitate pentru dimensiunea internaţională a Programului Cadru, Direcţia Generală Cercetare a Comisiei Europene, în vederea consolidării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul ştiinţei şi inovării.

Comitetul pentru Pace şi Securitate, amintim, este principala subdiviziune NATO, ce promovează cooperarea practică în domeniul cercetării civile şi a inovării. Programul său se axează pe problemele ce ţin de securitate, dezvoltarea durabilă, precum şi pe alte priorităţi ale ţărilor partenere.

Serviciul de presă al A.Ş.M.