Noi contacte de cooperare în spaţiul european de cercetare

2008-03-13

La 9-10 martie curent în oraşul Ljubljana, Slovenia, şi-a ţinut lucrările Conferinţa internaţională în domeniul tehnologiilor bio-, nano- şi de spaţiu (cosmice), organizată de Comisia Europeană şi Centrele ştiinţifico-tehnologice internaţionale din Kiev şi Moscova. Scopul pe care şi l-a propus acest for ştiinţific constituie promovarea contactelor de colaborare în domeniile respective în perspectiva integrării ţărilor din Europa de Est în Spaţiul European de Cercetare. Este semnificativă în acest sens asistarea la conferinţă a comisarului pentru cercetare al UE Janez Potocnik.

La eveniment au participat, de asemenea, preşedinţii sau vicepreşedinţii Academiilor de Ştiinţe din Armenia, Azerbaigean, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, precum şi reprezentanţi ai unor institute de cercetări şi întreprinderi, susţinute financiar de Centrele ştiinţifico-tehnologice internaţionale din Kiev şi Moscova.

Ţara noastră a fost reprezentată de fizicianul, membrul corespondent Ion Tighineanu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care în raportul său a informat asistenţa cu privire la reforma sferei ştiinţei şi inovării în Republica Moldova. Savantul moldovean a iniţiat noi contacte de colaborare, inclusiv cu Institutul „Jozef Stefan” din Ljubljana în domeniul nanotehnologiilor şi ştiinţei materialelor, instituţie ce are un buget anual de peste 40 mln. dolari. În perspectiva unei cooperări imediate Ion Tighineanu a discutat cu directorul institutului nominalizat, prof. dr. Jardan Lenarcic, şi cu şeful Departamentului de nanomateriale, prof. dr. Dragan Mihailovic, ambele părţi accentuînd oportunitatea stabilirii unei colaborări bilaterale între cercetătorii moldoveni şi sloveni pentru participarea în comun la programele Comunităţii Europene.

Discuţii similare au avut loc şi cu reprezentaţii altor ţări, participante la conferinţa de la Ljubljana. Bunăoară, reprezentantul Centrului ştiinţifico-tehnologic internaţional din Moscova şi-a arătat disponibilitatea de a contribui la susţinerea sferei de cercetare şi inovare din Republica Moldova prin intermediul finanţării unor programe regionale.

Serviciul de presă al A.Ş.M.