Valorificarea seminţelor de rapiţă, conform proiectului de transfer tehnologic implementarea tehnologiei de valorificare a uleiurilor din seminţe de struguri şi de rapiţă în scopul obţinerii uleiurilor alimentare, tehnice, biocombustibilului şi a produselor secundare”, a fost realizată de laboratorul „Agrochimie şi biotehnologii” al Institutului Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie, condus de dr. hab. Victor Ţuţuc.
Proiectul nominalizat şi-a propus drept obiective: implementarea tehnologiilor de valorificare a seminţelor de rapiţă în scopul obţinerii diferitelor fracţii de uleiuri cu variate proprietăţi şi diverse domenii de aplicare: uleiuri alimentare, tehnice, biocombustibil etc. Rezultatele s-au fructificat în elaborarea ciclului complex închis de prelucrare a seminţelor; crearea şi implementarea actelor normative de prelucrare a seminţelor oleaginoase, a prescripţiilor tehnice privind producerea uleiurilor din seminţe de rapiţă, a biocombustibilului din această materie primă şi aplicarea lui la motoarele cu ardere internă, de tip „Diesel”.
Care sunt avantajele acestui produs de provenienţă naturală? Biocombustibilul obţinut în baza uleiului de rapiţă nu este toxic, se descompune timp de 3 săptămîni, deci, nu poluează solul ca alte combustibile; este relativ curat, rezistent la temperaturi joase; conţine puţini compuşi de sulf. Biocombustibilul de rapiţă este cel mai inofensiv comparativ cu celelalte combustibile, punctul de aprindere constituind - 3250C, parametru apropiat de motorină; emisia particulelor tari e mai mică cu 60-75% faţă de altele.
Graţie acestor calităţi a materiei prime utilizate, precum şi a ofertei Întreprinderii mixte moldo-germane “Bio Company Raps” SRL a fost elaborată “Biotehnologia de valorificare a seminţelor de rapiţă pentru obţinerea uleiurilor alimentare, tehnice, biocombustibilului şi a produselor secundare”. Tehnologia include elementele de prelucrare a seminţelor de rapiţă în scopul obţinerii uleiului, utilizat în calitate de materie primă la producerea biocombustibilului. În procesul de prelucrare a seminţelor de rapiţă este aplicată schema de dublă presare a biomasei de rapiţă, supusă anterior unui tratament termic la temperaturi moderate de scurtă durată. Au fost specificate şi direcţiile de utilizare a fracţiilor de ulei în dependenţă de calitatea lor.
Biocombustibilul, obţinut în baza uleiului de struguri, este folosit eficient, de asemenea, la motoarele cu ardere internă, de tip Diesel, după o reutilare neesenţială. Astfel, de autocamioane circulă deja pe ruta Lipcani – Worms, Germania, la transportarea biocombustibilului pentru export.
Produsul finit, uleiul de rapiţă, potrivit analizelor de laborator “Petrolab” din Germania corespunde tuturor exigenţelor faţă de combustibilii regenerabili. Astfel, savanţilor şi producătorilor li s-a dat undă verde în construirea Combinatului de prelucrare a culturilor oleaginoase din or. Lipcani, cu o capacitate de 300 t/zi. Tehnologia propusă a fost implementată cu succes în această unitate de producere.
Participanţii la proiect sunt mîndri de faptul că tehnologia implementată, faţă de cele existente, a permis reducerea preţului de producere a biocombustibilului cu circa 15%; utilizarea elementului de dublă presare la rece a seminţelor; majorarea productivităţii de prelucrare cu 2 t/schimb şi a capacităţii de extragere cu 2%.
Partea a doua a tehnologiei elaborate ţine de prelucrarea şrotei de rapiţă, neutilizabilă în industria de nutreţuri, căreia i-a fost găsită aplicare ca materie primă pentru producerea piletelor şi brichetelor, substituente a cărbunelui fosil.
Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. - 54-74-32, 54-63-82; Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie - 28-50-23, [email protected].
Tatiana Rotaru |