Transfer tehnologic – 28. Suc alimentar şi produse derivate - din sorg zaharat

2008-02-21

Cititorul acestei rubrici îşi poate aminti despre unul din proiectele de transfer tehnologic, cu nr. 9, în care v-am informat despre dr. Gheorghe Moraru, şef de laborator din cadrul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al A.Ş.M., care a implementat tehnologia de producere a bioetanolului din biomasă în baza sorgului zaharat, suplimentat în combustibil.

Există şi o altă tehnologie, de asemenea, elaborată în baza hibrizilor înalt productivi de sorg zaharat „Porumbeni 4” şi „ Porumbeni 5”, care în condiţiile Republicii Moldova acumulează 14-18% de glucide în sucul tulpinilor. Anume acest suc preţios poate fi utilizat în toate domeniile industriei alimentare cu condiţia limpezirii lui corespunzătoare.

Implementarea tehnologiilor de cultivare şi procesare a plantelor de sorg zaharat cu obţinerea sucului alimentar, elaborate de Institutul de Cercetări Ştiinţifice pentru Porumb şi Sorg şi Institutul de Tehnologii Alimentare, se efectuează prin linia tehnologică-pilot, conform proiectului “Procesarea biomasei de sorg zaharat în scopul fabricării sucului alimentar şi a produselor derivate”, condus de dr. în ştiinţe chimice Eugen Iorga, directorul adjunct al Institutului de Tehnologii Alimentare. Mari perspective sunt rezervate siropului din sorg în substituirea parţială sau chiar totală a zahărului din reţetele de producere a băuturilor, compoturilor, dulceţurilor, gemurilor şi magiunului din fructe.

Comparativ cu sfecla de zahăr, care este folosită doar pentru obţinerea zahărului şi a nutreţurilor, planta de sorg zaharat poate fi utilizată, după cum am menţionat mai sus, pentru extragerea sucului în scopul producerii bioetanolului, sucului alimentar şi a siropului de glucoză-fructoză, destinate industriei alimentare; begasei (masei stoarse) şi boabelor la fabricarea nutreţurilor combinate pentru animale şi păsări; peletelor pentru utilizare în calitate de surse energetice renovabile etc.

Este semnificativă rentabilitatea acestei culturi: de pe 100 ha de sorg zaharat se poate obţine în rezultatul prelucrării biomasei circa 3000 tone de suc alimentar sau 450 tone de sirop cu concentraţia substanţelor uscate 71%. Sucul de sorg zaharat prin valoarea calorică şi nutritivă (conţinutul de glucide, aminoacizi, macro- si microelemente, substanţe fenolice) nu cedează prin nimic sucurilor din fructe şi legume.

La realizarea proiectului participă S.C.” MADOCRIS -D “ SRL, beneficiar şi cofinanţator; Institutul de Protecţie a Plantelor si Agricultură Ecologică; SA Fabrica de conserve din Călăraşi; Institutul de Zootehnie si Medicină Veterinară; SA „ Natur-Bravo” Cupcini, Universitatea Agrară din Moldova, precum şi două birouri de proiectare, coordonator al lucrărilor este Institutul de Tehnologii Alimentare.

Cultivarea plantelor de sorg zaharat se va efectua în anul curent în gospodăriile agricole din s. Bursuceni, r-nul Sîngerei, s. Roşu, r-nul Cahul, s. Albota de Sus r-nul Taraclia pe o suprafaţă de peste 70 ha cu triplarea acestor suprafeţe în viitorul apropiat.

Procesarea plantelor de sorg zaharat cu obţinerea sucului brut şi a begasei din masa stoarsa se va efectua în condiţii industriale la „S.A. Fabrica de conserve din Călăraşi”, care în perspectivă va scoate în piaţă un sortiment larg de produse în baza sucului alimentar de sorg zaharat, inclusiv băuturi, sucuri cupajate, gemuri.

Elaborarea nutreţurilor combinate rămîne pe seama Institutului de Zootehnie si Medicină Veterinară, unde se vor efectua toate lucrările necesare sub conducerea dr. în ştiinţe agricole S. Coşman.

Materialul semincer va fi utilizat la obţinerea masei verzi de sorg zaharat de către producătorii agricoli autohtoni, în special, de S.C. ”MADOCRIS-D“ SRL, director I. Dragan. În această gospodărie s-a început deja proiectarea şi reutilarea încăperilor, a unor combine, destinate cultivării şi recoltării sorgului zaharat, cît şi procurarea unor unităţi de utilaj tehnologic cu un volumul estimativ de peste 1,5 mln lei.

Transferul tehnologiilor elaborate va finaliza cu asamblarea în spaţiul rural a unei linii tehnologice moderne de prelucrare complexă a sorgului zaharat, avînd o productivitate de 5-6 mii tone de materie primă anual, întreprindere ce se doreşte a fi drept model în domeniu.

Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. - 54-74-32, 54-63-82; Institutul de Tehnologii Alimentare - 24-24-91, 24-16-76, [email protected].

Tatiana Rotaru