Transfer tehnologic – 18. Vinuri ecologice competitive

2008-02-01

Cercetările ecosistemice au demonstrat că aprofundarea impactului dintre protecţia plantelor şi mediu poate fi stopată doar în cazul dezvoltării agriculturii ca un organism, ecosistem viu, ce îşi are modelul în însăşi natura. Anume acest model poate constitui o alternativă pentru tehnologia privind intensificarea, specializarea şi a dependenţa deplină faţă de produsele chimice.

În acest sens venim şi cu alte argumente. Analiza calităţii producţiei vite-vinicole din Republica Moldova demonstrează cu lux de amănunte că deja de mai mulţi ani la noi sunt produse doar vinuri care pot fi caracterizate cu calificativul „suficient”, deci bunişoare. Problema este determinată în mare măsură de sistemul actual de prelucrare a solului în plantaţiile viticole, care a cauzat reducerea substanţială a indicatorilor de calitate ai lui, în special fertilitatea. Încercările de ameliorare a situaţiei pînă în prezent nu s-au încununat de succes, dat fiind faptul că obiectivele de sporire a fertilităţii solului şi de organizare a măsurilor de protecţie a plantelor vin în contradicţie cu obiectivele ocrotirii mediului şi a sănătăţii omului.

Soluţionarea acestor probleme a generat în întreaga lume cercetări în domeniul elaborării metodelor de ameliorare organică a solului şi de aplicare a mijloacelor de protecţie biologică. Acest obiectiv l-a şi trasat la noi echipa de realizare a proiectului de transfer tehnologic pentru doi ani „Implementarea tehnologiei organo-biologice de cultivare a viţei de vie în scopul sporirii calităţii materiei prime pentru producerea vinurilor ecologice competitive”,, condusă de doctorul habilitat în agricultură, profesorul Rafael Haceaturean. Grupul de savanţi şi de producători din gospodăria Lion Gri Pius SRL din s. Sărăteni, raionul Leova. şi-a programat activităţi eficiente legate de sporirea fertilităţii solului şi protecţia biologică a plantelor pentru sporirea calităţii strugurilor.

La baza proiectului promovat au fost incluse rezultatele cercetărilor de mai mulţi ani, diverse elaborări, indicaţii metodice, recomandări, acte de verificare în cîmp, brevete de invenţii; preconizate aplicarea metodelor contemporane de cercetare din domeniul biotehnologiei, însuşite şi implementate de către autori.

Conform proiectului de transfer tehnologic în 2007, primul an de activitate, a fost examinată starea plantaţiilor de viţă de vie, realizată cartarea lor (54 ha), inclusiv 36 ha ocupate de soiul Chardonnay şi 18 ha de Merlot; analizaţi indicii principali agrochimici, precum şi ai conţinutul de metale grele şi radionuclizi, determinată starea fitosanitară şi elaborată schema de combatere a organismelor dăunătoare.

Realizarea indicilor scontaţi ai solului, care ar asigura calitatea înaltă a materiei prime, deci, şi a vinului ecologic, au fost anticipate de următoarele acţiuni: solul a fost prelucrat mecanic vizînd controlul dezvoltării buruienilor, apoi - arat şi cultivat pentru a forma patul germinativ, necesar incorporării culturii siderate (secara), ce contribuie la ameliorarea condiţiilor de dezvoltare a viei şi de sporire a fertilităţii solului.

În continuare au fost instalate în plantaţiile de vii capcanele cu feromoni sexuali, elaboraţi în vederea capturării în masă, dezorientarea şi sterilizarea populaţiilor de molii. Le-a venit în ajutor participanţilor la proiect şi Măria sa Natura. Particularităţile anului 2007, cu condiţii climatice deosebite (temperatura depăşea indicii de 300C, umiditatea relativă a aerului - de doar 30-45%), pe fundalul secetei cumplite, moliile nu s-au dezvoltat.

În condiţiile anului 2007 n-a prezentat pericol pentru cantitatea şi calitatea recoltei de struguri dezvoltarea manei viţei de vie. Cu ajutorul instalaţiilor “Agroexpert” specialiştii au efectuat doar 2 tratamente profilactice a viţei de vie, ceea ce a fost suficient pentru stoparea dezvoltării manei şi făinării.

Începutul dezvoltării putregaiului la struguri le-a sugerat specialiştilor să aplice tratamentul ciorchinelor cu preparatul microbiologic Trihodermin, ceea ce a fost suficient de a opri acest proces. Astfel, au fost evitate alte tratamente cu fungicide toxice şi au exclus impactul lor asupra stării mediului şi a calităţii materiei prime.

Rezultatele finale sunt îmbucurătoare: strugurii au acumulat un conţinut mare de glucide: Chardonnay - 226 g/dm3 şi Merlot - 210 g/dm3. Compoziţia chimică a vinurilor obţinute din aceste soiuri corespund cerinţelor de calitate superioară. Ele se disting, de asemenea, prin calităţi organoleptice înalte. Cu o astfel de producţie poţi ieşi mîndru în lume.

Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a Academiei de Ştiinţe a Moldovei – 54-74-32, 54-63-82.

Tatiana Rotaru