Transfer tehnologic – 13. Ciuperci comestibile pentru postul de Paşti, dar şi pentru o alimentaţie sănătoasă

2008-01-24

Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale al A.Ş.M. şi SRL „Ciuperci” din Chişinău propun o tehnologie nouă de cultivare industrială a ciupercilor comestibile. Proiectul de transfer tehnologic, pe care l-au iniţiat aceşti doi parteneri, întitulat „Implementarea tehnologiilor pentru cultivarea ciupercilor comestibile în condiţiile perimetrului minier cu ciclu de producere fără deşeuri”, condus de dr. Svetlana Dodîleva, permite majorarea productivităţii pînă la 20-30 kg/m2 şi obţinerea produsului alimentar înalt proteic, crescut pe produse secundare agricole. Totodată, tehnologia nominalizată oferă posibilitatea utilizării resturilor acestei cultivări ca supliment proteic preţios în hrana animalelor sau în calitate de îngrăşăminte pentru sol. Rentabilitatea procesului de cultivare se bazează pe folosirea deşeurilor celulozice ieftine şi uşor accesibile.

În cadrul acestui proiect, cu o durată de doi ani (2006-2007), a fost perfectată metoda de reglare direcţionată a parametrilor tehnologici ai microclimei la pregătirea substraturilor selective pentru cultivarea ciupercilor comestibile; stabilite criteriile de apreciere calitativă a substratului pentru selectivitate şi, conform lor, s-a realizat evaluarea comparativă a calităţii acestuia. Un obiectiv prioritar a constituit optimizarea parametrilor de bază ai microclimei la cultivarea ciupercilor de genul “Agaricus bisporus”. În acest sens a fost stabilită acţiunea parametrilor de bază ai microclimei – temperatura, umiditatea, gradul de iluminare şi regimul de ventilare – asupra formării corpului plantei şi a productivităţii.

Au fost definite principiile de bază de păstrare a culturilor de ciuperci, care permit de a evita mutaţia, de a încetini procesele de creştere şi metabolism. În aceeaşi ordine de idei menţionăm optimizarea, după componenţă, a mediilor nutritive pentru păstrarea genurilor de ştamuri ale culturilor bazidiale. Alt rezultat concret constituie elaborarea standardului moldovenesc (condiţiile tehnice) SM258 “Ciuperci proaspete cultivate, şampinion şi păstrăv”.

Inginerii şi-au pus la contribuţie intelectul şi în alt caz, de asemenea, foarte important – a fost elaborat, produs şi transmis pentru testare aparatul ACD-1, ce monitorizează parametrii tehnologici de cultivare a ciupercilor în mină – temperatura, umiditatea aerului, şi presiunea barometrică, starea mediului ambiant, temperatura dispozitivelor. Acest aparat inteligent realizează comanda de la distanţă a dispozitivelor de acţiune – încălzitoarelor, frigiderelor, ventilatoarelor etc., conform programei indicate de beneficiar.

Caracteristici tehnice: diapazonul de măsurare a presiunii barometrice - de la 500 pînă la 800 mm col. Hg.; diapazonul de măsurare a temperaturii - de la minus 55 până la 125 C; diapazonul de măsurare a umidităţii - de la 0 pînă la 100%.

Dispozitiv pentru controlul parametrilor şi dirijarea proceselor tehnologice

Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. – 54-74-32, 54-63-82; Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale al A.Ş.M. 73-70-92; indicaţi 22-29-5.

Tatiana Rotaru