Transfer tehnologic – 6. Trichogramma atacă dăunătorii plantelor

2008-01-11

Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al A.Ş.M., dispune de tehnologii avansate în protecţia plantelor. Astăzi această instituţie de cercetări ştiinţifice în noua sa formulă, cu cadre noi şi vechi iese în piaţă cu tehnologiile sale de protecţie biologică a plantelor, mai avansate, după cum se ştie, faţă de cele chimice, utilizate tradiţional în agricultură.

Un exemplu concludent în acest sens serveşte proiectul de transfer tehnologic cu durata de doi ani – 2006-2007, intitulat Implementarea noilor tehnologii de producere şi aplicare a entomofagului Trichogramma spp. pentru protecţia biologică a plantelor. Conducător de proiect este doctorul în biologie Lidia Gavriliţă, cunoscută specialistă în domeniu, cercetător ştiinţific coordonator din cadrul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică.

Conform acestui proiect, institutul implementează tehnologia de creştere a entomofagului Trichogramma evanescens şi Trichogramma embryophagum pe ouă de molia cerealelor, iradiate preventiv cu raze gama. Ulterior acest entomofag este utilizat pentru a distruge dăunătorii culturilor agricole.

Iradierea ouălor de molia cerealelor se soldează cu următoarele rezultate: se reduc pierderile de ouă de molie cu circa 20-25%, sporeşte calitatea entomofagului Trichogramma de 2-3 ori, scad cheltuielile de protecţie a plantelor de 1,5-2 ori, în comparaţie cu prototipul, şi de 3-4 ori, în comparaţie cu preparatele chimice. Totodată, diminuează gradul de atac asupra plantelor din partea dăunătorilor pînă la 4-8%, în timp ce, folosind prototipul, acest indice constituie 8-16%, la martor - 60-90%.

În anul 2007 au fost colectate din natură, determinate şi menţinute diferite specii de Trichogramma spp. pentru obţinerea culturii materne. Concomitent, s-au produs 4,5 kg de molia cerealelor iradiate, iar apoi, în baza lor, s-au obţinut 2,5 kg de entomofagul Trichogramma cu diferite calităţi: entomofagul Trichogramma evanescens pentru protecţia culturilor legumicole (varză, tomate) şi entomofagului Trichogramma embryophagum pentru protecţia culturii de măr. (Brevetul nr. 300, 301, 302, 1958).

Entomofagul cu calităţi sporite a fost comercializat cu 20-25 lei/gr. Beneficiarii lui, împreună cu echipa de ştiinţă, l-au diseminat în cîmpuri pentru combaterea dăunătorilor. Conform tehnologiei, entomofagul este ambalat în pliculeţe găurite de hîrtie şi lansat să lupte cu dăunătorii culturilor agricole, de această dată, în două gospodării din s. Gura Bîcului, r. Anenii Noi, şi s. Puhoi, r. Ialoveni.

Înainte de acest proces a fost depistată prezenţa dăunătorilor prin montarea capcanelor feromonale. Astfel, s-a capturat complexul de dăunători – viermele mărului şi viermele oriental în livada de măr şi buha verzei, buha fructificaţiilor, buha gama, buha semănătorilor, buha exclamatoare în cîmpul de varză şi tomate.

Suprafaţa totală de culturi agricole, în care s-a utilizat metoda de combatere a dăunătorilor cu acest entomofag constituie 65 ha, inclusiv cu varză - 15 ha, cu tomate - 20 ha şi cu livadă de măr - 30 ha.

Implementarea noilor tehnologii de producere şi aplicare a entomofagului Trichogramma spp. pentru protecţia biologică a plantelor creează condiţii pentru diminuarea poluării mediului şi obţinerea producţiei ecologice.

Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. – 54-74-32, 54-63-82; Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică: 77-04-70; 77-05-07; lidia_gavrilita@yahoo. Com

Tatiana Rotaru