Transfer tehnologic – 5. Rezultatele sistemului de lucrare conservativă a solului sunt aşteptate în 2008

2008-01-10

După cum se ştie, sistemul clasic de lucrare a solului asigură afînarea, combaterea buruienilor şi sporirea productivităţii. Pe de altă parte, el conduce şi la o serie de modificări negative în însuşirile şi regimurile solurilor: compactarea secundară, deteriorarea structurii, majorarea vitezei de mineralizare a humusului, deci, şi la sporirea pericolului de eroziune a solului.

Savanţii şi specialiştii din domeniu sunt îngrijoraţi de această stare de lucruri. Multă bătaie de cap le-a dat lor şi seceta din anul trecut care a afectat grav economia ţării. Cum de soluţionat toate acestea probleme, luate împreună, prin implementarea a noi tehnologii ce ar asigura atît protecţia solului, cît şi menţinerea umidităţii în el. Astfel, s-a născut proiectul de transfer tehnologic Implementarea sistemului de lucrare conservativă a solului în perioada de toamnă pentru minimalizarea eroziunii lui şi a pierderilor de apă, condus de membrul corespondent Serafim Andrieş, directorul Institutului de Pedologie şi Agrochimie „Nicolae Dimo”. Multe speranţe şi-a legat de realizarea acestui proiect de perspectivă şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Din echipă de lucru a proiectului fac parte: V. Cerbari – şef de laborator, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor universitar; V. Filipciuc – şef de laborator, doctor în ştiinţe agricole; G. Dobrovolschii, şef de laborator; V. Lungu - colaborator ştiinţific coordonator, doctor în ştiinţe agricole; N. Leah - colaborator ştiinţific.

În cadrul proiectului a fost implementat noul sistem de lucrare a solului, ce asigură minimalizarea eroziunii şi a pierderilor de apă, evitarea degradării şi poluării mediului ambiant. Noul sistem a fost dotat cu tehnica agricolă necesară – tractorul Belarus 1025, plugul cu discuri PD 2,5, stropitoarea SLV 2000, expediată pentru Staţiunea Experimentală de Stat a Institutului de Pedologie, Agrochimie şi Ecologie „Nicolae Dimo”, situată în comuna Ivancea, raionul Orhei.

Lucrarea conservativă a solului a fost efectuată în diferite zone ale republicii pe solurile cenuşii de pădure, cernoziomurile obişnuite şi levigate:

  • în comuna Ivancea, raionul Orhei, pe 97 ha, inclusiv 30 ha însămînţate cu rapiţă, 47 ha - cu grîu de toamnă şi 20 ha - cu orz de toamnă;
  • în comuna Negrea, raionul Hînceşti, pe 16 ha, inclusiv 8 ha însămînţate cu grîu de toamnă şi 8 ha destinate culturilor de primăvară;
  • în comuna Lebedenco, raionul Cahul, pe 219 ha însămînţate cu grîu şi orz de toamnă.

În comuna Ivancea, raionul Orhei, au fost aplicate două sisteme de lucrare a solului: tradiţională (aratul cu răsturnarea brazdei la 20-22 cm); lucrarea conservativă (minimală) cu grapa şi afînarea adîncă a solului la 40-42 cm cu cizelul.

Astfel, a fost pusă temelia roadei anului agricol 2008 în cadrul proiectului de transfer tehnologic, pe parcursul căruia va fi monitorizată modificarea rezervelor de umiditate în stratul de 0-100 cm de sol, sporirea productivităţii culturilor, evoluţia în degradarea solului.

Tatiana Rotaru