10 cele mai performante realizări ştiinţifice ale anului 2009

2009-12-24

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. a desemnat 10 cele mai performante realizări ştiinţifice ale anului 2009, selectate de experţi:

1. Dr. Galina Buşmaciu de la Institutul de Zoologie a descoperit o nouă specie de colembole, care reprezintă o specie de nevertebrate din sol.
2. Dr. Oxana Mungiu, de la Institutul de Zoologie al A.Ş.M. a descoperit o nouă specie invazivă de moluşte - Corbicula fluminea, care poate afecta structura şi funcţionarea hidrobiocenozelor şi deteriora construcţiile hidrotehnice.
3. Echipa, formată din specialiştii Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Institutului de Zoologie şi Institutului Patrimoniului Cultural ale A.Ş.M., a descoperit osemintele unui mamut cu vârsta cuprinsă între 80 şi 100 de mii de ani în timpul lucrărilor de curăţare a lacului din Valea Morilor din Chişinău.
4. Monografia „Cominternul şi originile „moldovenismului", autor dr. Gheorghe Cojocaru;
5. Studiul demografic „Cartea Verde a populaţiei Republicii Moldova", realizat de acad. Gheorghe Paladi şi dr. hab. Constantin Matei.
6. Modelul nou de pognozare a consecinţelor cutremurelor de pămînt, elaborat de dr. hab. Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al A.Ş.M., potrivit căruia a fost creată o hartă a riscurilor seismice pentru utilizare, rezultat al evaluării a circa 24.560 de clădiri din Chişinău!
7. Dr. hab. Ala Nicolaeva, dr. Leonid Conopco din cadrul Institutului de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale al A.Ş.M. au lansat o idee nouă conceptuală de restabilire dublă a supraconductibilităţii în nanostructurile stratificate. Efectul analizat permite elaborarea celulelor supraconductoare efective cu memorie - valve de spin pentru spintronică.
8. M.c. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al A.Ş.M., şi dr. Andrei Nicorici de la Institutul de Inginerie Electronică şi Tehnologii Industriale al A.Ş.M., au elaborat o metodă originală de transformare a punctelor cuantice sintetizate din forma hidrofobă în cea hidrofilă.
9. În premieră mondială academicianul Gheorghe Ghidirim, a elaborat şi a efectuat metoda de hemostază endoscopică a varicelor ectopice (duodenale) hemoragice.
10. Ovinele de tip Karakul Moldovenesc - o generaţie nouă obţinută şi testată în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Biotehnologie în Zootehnie şi Medicină Veterinară.