Savanţii analizează problemele satelor

2009-11-20
 

Conferinţă internaţională

 Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit pe 19 noiembrie curent Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul „Probleme social-economice ale dezvoltării comunităţilor rurale”, organizată de Sectorul sociologie al Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al A.Ş.M. La eveniment au participat peste 80 de specialişti în domeniu din Republica Moldova, România, Polonia, Ucraina, Federaţia Rusă, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, societăţii civile şi sectorului privat.
Delegaţii la acest for ştiinţific au fost salutaţi de dr. conf. Victor Ţvircun, directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, care a evidenţiat un şir de probleme actuale ce frămîntă actualmente satele noastre: optimizarea sectorului agroindustrial; eficientizarea funcţionării noilor structuri economice; urbanizarea ţării pe contul comunităţilor rurale; situaţia demografică şi migraţia populaţiei de la sate; dezvoltarea infrastructurii social-economice şi îmbunătăţirea calităţilor serviciilor sociale; educaţia şi sănătatea oamenilor; crearea noilor locuri de muncă, creşterea veniturilor ţăranilor etc. Toate aceste rezultate ale cercetărilor savanţilor, consideră vorbitorul, ar putea deveni un suport esenţial pentru factorii de resort privind soluţionarea problemelor dificile ale populaţiei de la sate.
 Membrul corespondent Andrei Timuş în raportul său „Dezvoltarea social-economică a satului moldovenesc şi calitatea vieţii populaţiei – cerinţă prioritară a societăţii”, prezentat la şedinţa plenară, a menţionat că după 15 ani de reforme nechibzuite şi de tranziţie la economia de piaţă, ţara noastră rămîne preponderent agricolă – complexul agroindustrial include peste 55% din potenţialul uman de muncă şi asigură 65 % din volumul total de export a producţiei. Deci, nu poate fi neglijat acest sector vital al economiei naţionale şi trebuie schimbată radical atitudinea faţă de locuitorii din comunităţile rurale.
 Dat fiind faptul că privatizarea necugetată  şi ilicită a pămîntului a condus la scăderea producţiei, reducerea locurilor de muncă, precum şi la lichidarea mai multor întreprinderi de prelucrare a materiei prime agricole, în sate s-au intensificat procesele de migraţiune. Astfel, în mai multe aşezări rurale peste 35% de persoane din numărul populaţiei active au fost nevoite să plece peste hotare în căutarea unor locuri de muncă şi a unui trai decent.
 Sociologul şi economistul Andrei Timuş a evidenţiat, de asemenea, că practica de gestionare a agriculturii din ultimii 15 ani de tranziţie la economia de piaţă ne-a convins pe deplin că numai gospodăriile optimale cu cel puţin 800-1200 ha de pămînt arabil sunt în stare să asigure aplicarea asolamentelor, tehnologiilor avansate, mecanizarea complexă a lucrărilor şi asigurarea creşterii eficiente a producţiei agricole.
 Din 970 de săteni, atît cîţi au participat la sondajul sociologic, mai bine de două treimi, 69,2%, consideră cooperativele agricole de producere mai eficiente în aspect organizatoric şi economic; 29,3% optează pentru societăţile pe acţiuni.
 Cît priveşte satisfacţia de muncă – ne dăm bine seama care ar putea fi rezultatul acestei chestionări: 27 la sută se consideră satisfăcuţi – e vorba de populaţia mai în vîrstă; 44% – sunt puţin mulţumiţi, iar 16% – nesatisfăcuţi (cei cu vîrsta de 26-40 de ani). Cauzele principale ale insatisfacţiei sătenilor de munca lor constituie: remunerarea scăzută a muncii, lipsa condiţiilor pentru aplicarea deplină a capacităţilor lor, volumul mare al muncii grele manuale.
 Participanţii la Conferinţa ştiinţifică internaţională au audiat şi alte rapoarte întocmite în baza investigaţiilor ştiinţifice: dr. hab.,  prof. univ. Pavel Movileanu a reflectat tema „Probleme social-economice ale dezvoltării satului moldovenesc la etapa actuală”; oaspetele din Federaţia Rusă, dr. hab., prof. univ. Serghei Zamoghilnîi de la Universitatea Tehnică de Stat din Saratov – „Metodologia cercetărilor etno-culturale în sectorul agrar”. Au fost aduse cifre şi date concrete cu privire la tristele realităţi de astăzi din localităţile rurale a două state diferite, dar cu un trecut comun. De exemplu, comunicarea cercetătorului rus a conţinut expresii şi constatări de tipul: gospodării ruinate; rătăcire prin haos; globalizarea a creat codiţii perfecte pentru manipularea populaţiei; în cuvîntările conducătorilor ţării vei auzi de reforme economice, politice, dar nu de educaţie şi ridicarea culturii populaţiei de la sate etc. Deci, în mare măsură avem probleme asemănătoare, ele au răsunat şi în comunicările altor oaspeţi şi cercetători locali. Rezultatele acestor dezbateri cu date concrete vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice şi a factorilor de decizie.
 Dezbaterile pe marginea rapoartelor prezentate au fost moderate de dr. Victor Mocanu,  şeful Sectorului sociologie al IIEŞP, la care şi-au dat concursul şi savanţi consacraţi, şi tineri cercetători, şi doctoranzi, circa 70 de persoane.
 Participanţii la Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul „Probleme social-economice ale dezvoltării comunităţilor rurale” au adoptat o rezoluţie în acest sens.
 La finele acestei manifestări ştiinţifice s-a desfăşurat, de asemenea, Conferinţa de dare de seamă a Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM). În rezultatul alegerilor a fost desemnată o nouă componenţă a Consiliului Naţional al ASDM. Preşedinte de onoare al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova a fost ales m.c. Andrei Timuş, preşedinte – dr. Victor Mocanu, vicepreşedinte – dr. hab. Mihai Şleahtiţchi, deputat al Parlamentului R.M.

        Tatiana Rotaru,
        Serviciul de presă al A.Ş.M.