NEW: Serviciul orei exacte

2009-11-12

Cunoaşterea orei exacte e o necesitate. Fie că e fixată o întâlnire, fie că e planificată efectuarea unui lucru în termene exacte - omul în permanenţă se orientează după ceas.

Cînd cineva îşi petrece majoritatea timpului în faţa calculatorului, în ce direcţie priveşte el frecvent? Corect, în colţul de dreapta jos al monitorului, unde se găseşte ceasul electronic. Calculatorul are fixat în placa maternă un cristal de cuartz, care sub influenţa curentului electric, vibrează cu o frecvenţă exactă şi invariabilă - acesta este elementul de bază al ceasurilor din calculator.

Dar până şi ceasurile de calculator au o rezervă de precizie limitată şi după un an ele pot indica mici erori ale timpului. Ce să facem în acest caz? Să ajustăm periodic timpul? Aceasta ar crea anumite incomodităţi; e mult mai confortabil să fixăm timul corect odată şi pentru totdeauna. Dar e posibil oare acest lucru? Da, e posibil.

Pentru soluţionara acestei probleme serveşte Protocolul Orei Exacte - NTP (Network Time Protocol), care asigură o exactitate de până la o milisecundă a timpului indicat de ceas. Precizia este asigurată de trei elemente:

  1. Clientul - calculatorul, când se doreşte corectarea orei.
  2. Serverul timpului exact - un server care se sincronizează neîncetat cu satelitul sau cu alte servere ale timpului exact.
  3. Ceasurile exacte - de regulă, sateliţi cu ceasuri de cesiu încorporate, care emit cu regularitate semnale de sincronizare a timpului. Sunt sateliţi din reţeaua de poziţionare globală GPS (Global Positioning System).

Toate elementele conectate la procesul de corectare a orei fac schimb de date cu ajutorul protocolului NTP. Cu cât e mai mare numărul de NTP servere dintre client şi satelit, cu atât sunt mai puţin exacte datele transmise. Distanţa dintre satelit şi client se măsoară la nivel de Stratum.

Stratum 0 sunt ceasurile de cesiu.
Stratum 1 - serverele conectate direct la ceasurile de cesiu sau care primesc semnalul nemijlocit de la satelit.
Stratum 2 - servere conectat prin reţeaua obişnuită de calculatoare la serverele Stratum 1. De regulă, serverul Stratum 2 trebuie să se raporteze la datele a câtorva servere Stratum 1, pentru a obţine o medie a datelor transmise despre timpul exact.

Ora exactă e necesară nu doar lucrătorilor de oficiu. Este indispensabil oamenilor de ştiinţă şi cercetătorilor, din domeniile fizicii, astronomiei, ingineriei audio şi TC etc. Vremea exactă e necesară pentru funcţionarea echipamentelor militare, pentru structurile de forţă şi diversele instituţii ale statului. Serverele timpului exact reprezintă probabil una din resursele strategice ale oricărui stat.

În prezent, în lume sunt puse în aplicare comună 1860 de servere ale orei exacte. Dintre acestea doar 190 sunt servere stratum 1. Orice doritor se poate conecta la unul din aceste servere, pentru a-şi ajusta timpul indicat de calculator.

În 2009 Republica Moldova a obţinut prin intermediul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, un server de grad superior - Stratum 1. Serviciul de precizare a orei exacte este acum accesibil pentru locuitorii Republicii Moldova în mod gratuit şi ei pot beneficia de el, conectându-se la unul din următoarele servere:

Domenul: NTP.IDSI.MD (Stratum 1)
IP: 193.226.65.36

Domenul: NTP2.IDSI.MD (Stratum 2)
IP: 193.226.65.2

Pentru a beneficia în mod nelimitat şi garantat de serviciul acordat, se recomandă ca în indicatorii NTP ai clientului să fie indicată anume denumirea simbolică, de exemplu NTP2.IDSI.MD

De asemenea, poate fi indicată şi denumirea simbolică comună pentru toate serverele NTP din Republica Moldova: MD.POOL.NTP.ORG