Simpozionul internaţional „Diversitatea, valorificarea raţională şi protecţia lumii animale”

2009-11-02

La 3 noiembrie 2009,  cu începere de la ora 10:00, în Sala de şedinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „Andrei Lupan” a AŞM (str.Academiei,5), va avea loc Simpozionul internaţional „Diversitatea, valorificarea raţională şi protecţia lumii animale”, eveniment organizat de Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu prilejul jubileului de 70 de ani din ziua naşterii şi 44 de ani de activitate ştiinţifică, ştiinţifico-organizatorică şi didactică a profesorului universitar, doctor în biologie Andrei Munteanu, şef al laboratorului de Ornitologie.

În cadrul Simpozionului un cuvînt inaugural va avea acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM.

Din program:

Eseul „Profesorul universitar Andrei Munteanu – unul din ultimii savanţi mohicani din domeniul zoologiei integrale autohtone”;
acad.Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM.

Raportul ştiinţific „Strategia organizării structural-funcţionale a populaţiilor de rozătoare”;
profesor universitar Andrei Munteanu.

Mesaje de felicitare.

Lucrările Simpozionului.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai mass-media.

Fişier biografic:

Născut la 2 noiembrie 1939, comuna Bieşti, judeţul Orhei, Regatul României
1946-1953 – şcoala medie din Bieşti
1953-1957 – Colegiul agricol din Cucuruzeni
1958-1959 – agronom în gospodăria agricolă din satul natal
1960-1965 – Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea de Biologie şi Geografie
1965-1967 – asistent al Catedrei de Zoologie a Universităţii de Stat din Tiraspol
1967-1970 – Studii de doctorat pe lîngă Institutul de Zoologie al A.Ş.M.
1973 – susţinerea tezei de doctor în biologie, Kiev, Ukraina.
1973-1974 – stagiu profesional la Institutul de Antipestă din Alma-Ata, Kazahstan.
1976 -1983 – Şef al laboratorului de Ecologia mamiferelor, Institutul de Zoologie
1983-1990 – Director-adjunct ştiinţific al Institutului de Zoologie şi Fiziologie
1988 – stagiu profesional la Institutul de Morfologie Evoluţionistă şi Ecologie al AŞ a URSS, Moscova
1991-2005 – Director-adjunct ştiinţific al Institutului de Zoologie
2005 – titlul de Profesor universitar
2006-2008 – Director al Institutului de Zoologie
2009 – prezent – Şeful laboratorului de Ornitologie al Institutului de Zoologie.

Activitatea ştiinţifică se axează pe direcţiile prioritare ale zoologiei, ecologiei funcţionale şi ecofiziologiei animalelor.

În plan fundamental, prof. univ. Andrei Munteanu a elucidat principiile de formare şi funcţionare a populaţiilor de păsări şi mamifere în ecosistemele antropizate; mecanismele de reglare a populaţiilor speciilor de rozătoare în agrocenoze; rolul grupărilor intrapopulaţionale de mamifere în relaţiile intra- şi interspecifice; particularităţile metabolismului plastic la rozătoare; prezenţa a trei specii de rozătoare necunoscute în trecut pe teritoriul Republicii Moldova.

A înaintat şi argumentat concepţia modificărilor adaptive a organizării structural-funcţionale vitale a populaţiilor de animale, prin trecere dintr-o fază colonială la cea solitară şi viceversa.

Este fondatorul Concepţiei dezvoltării gospodăriei cinegetice naţionale. A elaborat Regulamentul Cadastrului regnului animal, Proiectul Legii gospodăriei cinegetice şi protecţiei vînatului; a propus recomandări privind reglarea numerică a rozătoarelor în agrocenoze; modul de gospodărire a vînatului şi protecţia lumii animale în condiţiile presingului antropic. A publicat peste 230 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 10 monografii, 2 broşuri, 3 pliante, 6 brevete de invenţii, cca 200 de articole în presa publică.

A fost menţionat cu Premiul de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii (1989) şi Premiul Academiei Române în domeniul biologiei (2008).

Activitatea didactică – timp de 20 de ani în calitate de asistent, conferenţiar, profesor universitar a ţinut cursurile „Zoologia vertebratelor”, ”Ornitologie”, „Ecologie animală” la Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea de Stat din Tiraspol.

Sub conducerea profesorului au fost pregătiţi 17 specialişti licenţiaţi, 7 masteranzi şi 8 doctori în biologie. În prezent, 2 doctoranzi şi un competitor finisează tezele de doctor în biologie.

A contribuit activ la organizarea diverselor foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale în calitate de conducător ştiinţific al secţiilor, preşedinte al Comitetului

Organizatoric la Conferinţa Zoologilor cu participare internaţională.

Este membru al Biroului Secţiei de Biologie, Chimie şi Ecologie a AŞM; Membru al Consiliului Ştiinţifico-Tehnic al Agenţiei pentru Silvicultură „Moldsilva”; Membru al Consiliului Ştiinţific al Rezervaţiei ştiinţifice „Plaiul Fagului”; Vice-preşedinte al Consiliului Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova; Preşedinte al Societăţii Teriologice din Moldova.

Profesorul Andrei Munteanu este membru al Colegiului de Redacţie al revistelor: „Buletinul AŞM, „Ştiinţele Vieţii”, „Mediului Ambiant”, „Artemis”, „Vînătorul şi Pescarul din Moldova”.

Eugenia Tofan,
Serviciul de presă al AŞM, tel.: 27-23-37