Matematicienii calculează rezistenţa depozitelor cu lichide periculoase

2009-08-10
 

Savantul Boris Rîbachin, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, şef al Laboratorului „Modelare matematică” al Institutului de Matematică şi Informatică al A.Ş.M., a iniţiat un proiect ce vizează elaborarea metodelor şi programelor pentru calculul fiabilităţii învelişurilor construcţiilor, parţial scufundate în sol, luînd în considerare oscilarea lichidului din ele.

Care problemă a generat aceste cercetări? După dezintegrarea URSS pe teritoriul Moldovei au rămas multe depozite cu substanţe inflamabile, toxice, chimice, acestea păstrîndu-se în recipiente speciale, un fel de vase ermetic închise, confecţionate încă în anii `60 ai secolului trecut, ce deja şi-au consumat resursele prevăzute pentru exploatare. Aceste încăperi, cît şi recipientele respective, amplasate în apropierea oraşelor mari, precum şi de-a lungul frontierei de vest a ţării, în ultimii 20 de ani n-au fost supuse unor acţiuni regulamentare de control şi profilaxie. Chiar dacă ele mai sunt încă în stare relativ acceptabilă, există pericolul deteriorării sau chiar distrugerii lor în urma unor calamităţi (ce nu pot fi prognozate), transportării, actelor de terorism etc. Totodată, trebuie să atenţionăm în mod special şi starea rezervoarelor de produse petroliere. Distrugerea lor sub acţiunea seismelor sau a undelor de şoc de la o explozie din apropierea depozitului, poate condiţiona o catastrofă ecologică.

Este imposibil de a renova simultan şi în termeni reduşi toate aceste depozite cu lichide periculoase. Deaceea este important să fie elaborate metode ce ar permite verificarea rezistenţei lor sub acţiunea sarcinilor exploataţionale şi ale celor de forţă majoră, precum şi elaborarea unei abordări contemporane, bazate pe tehnologii moderne computaţionale. Astfel, ar putea fi analizată cu mare precizie starea exploataţională a recipientelor cu lichide agresive, toxice şi inflamabile.

În acest sens specialiştii moldoveni au propus un aparat matematic know-how (mai exact şi mai eficient în comparare cu metodele cunoscute) şi au elaborat programul pentru descrierea stării statice şi dinamice a construcţiilor cu înveliş, umplute cu lichid. Recent aceste cercetări importante de perspectivă au obţinut şi un suport financiar din partea Centrului ştiinţifico-tehnologic din Ucraina: grantul va fi executat împreună cu savanţii de la Institutul pentru Construcţia de Maşini Aplicative din or. Harkov şi Asociaţia ştiinţifică de producţie “Iujnoe” din Dnepropetrovsk.

Amintim că în primăvara acestui an matematicianul moldovean Boris Rîbachin a fost distins cu prestigioasă medalie „Acad. H.A. Rahmatulin” a Federaţiei Ruse pentru merite deosebite în cercetările din domeniul mecanicii, în special ale celor ce ţin de problemele cosmice.

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.