Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – un proiect de succes al A.Ş.M.

2009-06-01
 

Pe  29 mai 2009, elevii Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei au avut parte şi ei de emoţiile „Ultimului sunet”, acestea fiind duble, deoarece la festivitate a fost prezentă şi conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care nu a putut lipsi de la un eveniment de o semnificaţie aparte atît pentru elevi, cît şi pentru reprezentanţii comunităţii ştiinţifice care au văzut materializată ideea fondării acestui liceu.

Cu un an în urmă, aceşti elevi au păşit pentru prima dată pragul Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fără a realiza probabil că fac un capitol important din viaţa lor. Un lucru devine cert.  Liceul este cel ce îi defineşte pe elevii de aici şi este o provocare pe care au acceptat-o, devreme ce au aplicat  anume la acest liceu.

Luînd cuvîntul în faţa elevilor, părinţilor şi  profesorilor, acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M. a felicitat liceenii pentru succesele înregistrate pe parcursul anului, menţionînd: „Voi sunteţi speranţa ţării şi a comunităţii ştiinţifice. Prin fondarea acestui liceu, conducerea A.Ş.M. şi-a asumat un proiect de mare angajament, pe care şi-l doreşte de succes. Si anume voi sunteţi acei care veţi realiza acest proiect. Vă îndemn să justificaţi speranţele şi eforturile noastre şi să dovediţi că tot ce-am investit, nu a fost în zadar”.

Deşi liceul este la început de cale, acad. Gheorghe Duca are certitudinea ca aici va fi „centrul talentului din Republica Moldova”. De remarcat faptul ca elevii  care studiază în liceu au reprezentat cu succes liceul la multiple concursuri şi olimpiade. În acest context,  preşedintele A.Ş.M. a subliniat că anul acesta, patru elevi dintre cei mai buni, de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Ion Guceac, Vasile Gherasim, Sergiu Şargarovschi, Tudor Ştiubei ) sunt invitaţi  să participe la summit-ul ONU din 15-19 iulie 2009, la New York (SUA). Este vorba de un proiect mondial, prin intermediul căruia se vor cerceta  problemele privind prevenirea  procesului de încălzire globală. Potrivit rezultatelor ce vizează implicarea instituţiilor preuniversitare la implementarea acestui proiect, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei s-a plasat pe locul II în lume.

Preşedintele A.Ş.M. a dat citire  mesajului de felicitare din partea Guvernului RM.

Cu dragoste şi cu atenţie pentru fiecare elev, cel care trăieşte orice  durere şi bucurie a fiecărui elev este nimeni altul decît directorul liceului, Iurie Cristea. Directorul a felicitat elevii cu ocazia sărbătorii „Ultimul sunet”, reiterînd ideea că în aceşti elevi, în acest liceu s-au pus mari speranţe şi elevii urmează să justifice toate aşteptările.

Pentru succese remarcabile la învăţătură, participare activă la viaţa obştească a liceului, elevii au fost menţionaţi cu diplome de gradul I, II şi II.

Şi dacă erudiţia este un diamant, iar strălucirea lui e cultura, elevii, la rîndul lor, au promis să fie responsabili pentru şansa care li s-a oferit şi pentru propriile lor vise, să ţină la imaginea liceului şi să ducă faima lui departe de hotarele ţării, mulţumind pentru toate acestea conducerii A.Ş.M., profesorilor, dar şi părinţilor care îi susţin.

La eveniment au fost prezenţi: acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M.; m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al A.Ş.M.; dr.hab., prof. Iun Guceac, secretar ştiinţific general al A.Ş.M.; acad. Tatiana Constantinov; Mihai Vieru, vicepreşedinte al A.Ş.M.; dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al A.Ş.M.; m.c. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al A.Ş.M.; m.c. Constantin Turtă; m.c. Ion Geru; dr.hab. prof. Irina Condrea, decan al Facultăţii de Litere a USM; Sergiu Porcescu, Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională etc.

În liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei,  potrivit directorului liceului, Iurie Cristea,  în clasa a X, îşi fac studiile 41 de elevi talentaţi, selectaţi cu un an în urmă din întreaga ţară. În luna iunie, curent, vor fi selectaţi elevi pentru  clase  cu profil real şi cu profil umanist.

Eugenia Tofan,

Serviciul de presă al A.Ş.M.