Integrarea Europeana reprezintă o prioritate constantă şi ireversibilă pentru ţara noastră. A fi european, însă, nu înseamnă să fim doar amplasaţi geografic în Europa. E necesar să utilizăm toate posibilităţile existente pentru a ne apropia de realizările acestui obiectiv. Suntem parte integrantă a Europei şi, respectiv, ne dorim ca prin atitudinea responsabilă, prin promovarea valorilor şi intereselor comune să demonstrăm că suntem pregătiţi să înfruntăm toate provocările inerente acestui proces.
Sărbătorirea „Zilei Europei” este un bun prilej, o oportunitate de a ne afirma cu determinare atitudinea şi aspiraţiile proeuropene prin abordarea care ne-ar defini acţiunile şi proiectele propuse.
În acest sens, Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (IIEŞP al A.Ş.M.), în colaborare cu Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a organizat, la 8 mai curent, Masa rotundă cu genericul „9 Mai – Ziua Europei”.
În sesiunea de deschidere a luat cuvântul dr. Victor Ţvircun, directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M., dumnealui fiind şi pe post de moderator. Academicianul Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M. a felicitat audienţa cu ocazia Zilei Europei, apreciind iniţiativa IIEŞP al AŞ.M. de a organiza atare eveniment, exprimându-şi speranţa ca întrunirea respectivă şi dezbaterile care vor avea loc vor fi de o reală utilitate.
O problematică de mare actualitate a abordat dr. Varzari Pantelimon, IIEŞP al A.Ş.M., în raportul său „Integrarea europeană a Republicii Moldova între deziderate şi realitate”. Domnia sa reiterează ideea ca „din moment ce politica de integrare europeană a devenit una de interes naţional şi pentru ţara noastră, deci, şi logica acestei politici trebuie să se întemeieze pe o concepţie şi pe o strategie de integrare".
Nu mai puţin interes a trezit comunicarea ştiinţifică „Starea actuală şi perspectivele relaţiilor din Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, prezentată de dr. Juc Victor, IIEŞP al A.Ş.M. Domnul Juc este de părerea că neajunsurile principale ale Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC), Planului de Acţiuni şi Parteneriatului Estic rezidă în faptul că „nu prevăd o finalitate politică clară, în sensul ce urmează”, propunând şi soluţia, potrivit căreia „este necesar de a implementa prevederile Parteneriatului Estic pentru a încerca semnarea Acordului de Asociere, care oferă dreptul de a iniţia negocieri asupra acquis-ului comunitar si, deci, a adera la UE”.
În lumea contemporană imaginea ţării reprezintă elementele esenţiale ale strategiei unui stat. Pentru un stat mic, cum este Republica Moldova, e necesar de a efectua o activitate susţinută de promovare a propriei imagini pentru a se putea impune pe arena internaţională. În acest sens, autorii comunicării ştiinţifice „Imaginea de ţară în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”, dr. hab. Moraru Victor, ULIM şi drd. Teodor Sergiu, IIEŞP al A.Ş.M., susţin că „imaginea ţării, receptată în interiorul şi în afara hotarelor statului, devine un element esenţial de poziţionare a ţării, un instrument de asigurare a securităţii sale şi un mecanism important de apărare şi promovare a intereselor naţionale”.
În cadrul conferinţei au fost puse în discuţie şi alte probleme cu privire la priorităţile de dezvoltare ale Uniunii Europene ce vizează politicile UE faţă de vecinii săi; opţiunea europeană a Republicii Moldova şi perspectivele de cooperare cu UE; rolul societăţii politice, civile, în contextul europenizării şi integrării europene a societăţii moldoveneşti etc., la care s-au referit în comunicările sale: dr. Josanu Yuri, Academia de Administrare Publica pe lângă Preşedintele Republicii Moldova; dr. Ion Rusandu, IIEŞP al A.Ş.M.; Cristal Oleg, Asociaţia pentru Democraţia participativă Adept; Varzari Vitalie, IIEŞP al A.Ş.M.; Severin Elena, Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a A.Ş.M.
La masa rotundă au participat cercetători ştiinţifici din cadrul institutelor A.Ş.M., profesori universitari, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai corpului diplomatic din Rusia, Ucraina, Germania, Polonia, acreditaţi la Chişinău etc. Evenimentul se înscrie în şirul de manifestări dedicate „Zilei Europei” şi denotă faptul că sărbătorirea ei a obţinut deja o conotaţie specială în Republica Moldova, în procesul de integrare europeană.
În statele membre ale UE, Ziua Europei este marcată la 9 mai, pentru a comemora Declaraţia lui Robert Schuman care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ziua Europei a devenit unul din simbolurile UE care, alături de steagul, imnul, moto-ul şi valuta unică - euro, identifică entitatea politică a Uniunii.
Eugenia Tofan, Serviciul de presă al A.Ş.M. |