Sprijinul majoritar al colectivului – pentru directorul Victor Ţvircun

2009-04-22

Doctorul în istorie Victor Ţvircun, director interimar al noului Institut Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M. pe parcursul ultimelor trei luni, a fost invitat la Academia de Ştiinţe a Moldovei după o impunătoare experienţă de muncă didactică universitară, diplomatică, precum şi în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului în funcţie de ministru timp de 3 ani. Deci, ca manager îşi dădea bine seama de problemele care îl aşteaptă într-un institut academic, fără, poate, de unele subtilităţi vizînd noua structură a A.Ş.M. şi colectivul ei reorganizat din Institutul de Filozofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M. La ultima adunare colectivul noului institut s-a întrunit pentru a asculta şi discuta Programul de activitate pentru următorii 5 ani, prezentat de candidatul la funcţia de director dr. Victor Ţvircun.

În aspect conceptual Programul se axează pe evaluarea situaţiei actuale şi de perspectivă a institutului, elaborarea concepţiei şi a strategiei de dezvoltare pentru următorii ani cu estimarea, totodată, a necesităţii de pregătire a cadrelor ştiinţifice. Un rol important se acordă activităţii organizatorico-instituţionale ce ţine de redresarea activităţii institutului prin implementarea unei noi organigrame. Toate acestea vor contribui la elaborarea programului instituţional de cercetări ştiinţifice pentru anii 2011-2014 cu identificarea obiectivelor ştiinţifice principale.

Cît priveşte eficienţa şi calitatea cercetărilor ştiinţifice se preconizează introducerea şi aplicarea eficientă a mecanismului de evaluare preliminară a proiectelor de cercetare şi a temelor de investigaţii, de monitorizare şi estimare a lor la diferite etape a executării.

Obiectivele principale ţin de abordarea ştiinţifică integrată, interdisciplinară şi multilaterală a proceselor, fenomenelor şi problemelor din viaţa politică, socială şi demografică din Republica Moldova şi din alte state; efectuarea cercetărilor fundamentale în domeniul relaţiilor internaţionale, integrării europene, dezvoltării sociale, sociologice, politologice şi democratice ale societăţii contemporane din ţara noastră; elaborarea unor recomandări practice vizavi de soluţionarea problemelor stringente în domeniul relaţiilor internaţionale, integrării RM în UE, proceselor politice şi dezvoltării socio-demografice din ţară; consolidarea potenţialului ştiinţific în diverse domenii cu cadre noi tinere; extinderea cooperării ştiinţifice bilaterale şi multilaterale, participarea la proiecte naţionale şi internaţionale. O direcţie importantă în activitatea institutului va constitui pregătirea cadrelor ştiinţifice, susţinerea, stimularea şi promovarea tinerilor cercetători.

În acest sens, prezent la adunare, acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M., l-a întrebat pe candidatul la funcţia de director, dl Victor Ţvircun, cum totuşi va atrage tineretul în cercetare. Raportorul a menţionat că în această direcţie deja se lucrează. Au fost alcătuite programe de studii pentru Universitatea A.Ş.M. Un loc important în activitatea colectivului va constitui elaborarea manualelor şi a lucrărilor didactice pentru instituţiile de învăţământ superior. O atenţie sporită va fi acordată încadrării colaboratorilor institutului în activitatea didactică, prioritar în cea a Universităţii A.Ş.M., aprofundării cooperării cu Centrul de Instruire Universitară, Postuniversitară şi Perfecţionare în vederea selectării candidaţilor pentru doctorantură, pregătirea şi promovarea tinerilor cercetători. Totodată, atragerea tinerilor va fi efectuată prin includerea lor în diferite proiecte ştiinţifice.

Dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedintele A.Ş.M., s-a interesat de locul pe care-l va ocupa Muzeul Ştiinţei, transmis spre gestionare institutului, concepţia dezvoltării lui. Cu sprijinul colectivului de cercetători şi a specialiştilor din domeniu Muzeul Ştiinţei va cunoaşte o nouă dimensiune în evoluţia lui - doar un gînd desprins din răspuns.

Acad. Alexandru Roşca, care l-a recomandat pe dr. Victor Ţvircun, în funcţia de director al Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, şi-a motivat public decizia sa prin argumentele invocate de noi deja la începutul corespondenţei, precum şi calităţile candidatului de persoană inteligentă, dotată cu bun simţ şi tact în relaţiile cu oamenii.

Un alt vorbitor, dr. Pantelimon Varzari, şi-a argumentat susţinerea aspirantului la funcţia de director prin rezultatele implementării în învăţămîntul din ţară a Procesului de la Bologna, în perioada cînd a fost ministru al educaţiei şi tineretului, prin calităţile de manager de care a dat dovadă atunci, dar şi în perioada de interimat în cadrul institutului. În acest sens au vorbit despre dl Victor Ţvircun şi dr. Ion Rusandu, dr. hab. Vladimir Anikin.

În cadrul dezbaterilor dr. Victor Mocanu, exprimîndu-şi suportul pentru această candidatură, deja a îndemnat colegii la acţiuni conjugate comune cu participarea şi a filozofilor, şi a politologilor, şi a sociologilor, şi a juriştilor - toţi împreună - ar putea la sigur studia unele probleme majore pentru ţară, iar apoi cu propuneri concrete întru soluţionarea lor le-ar prezenta la Guvern.

La capitolul Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice şi rolul lui în societate s-a referit în încheiere şi preşedintele A.Ş.M. În noua formulă, şi-a exprimat încrederea acad. Gheorghe Duca, echipa va putea fi mai eficientă, avîndu-l în calitate de director pe dl Victor Ţvircun.

Rezultatul alegerilor secrete n-au fost surprinzătoare: cercetătorii ştiinţifici ai Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice cu o majoritate de voturi (19 din 23) l-au desemnat în calitate de candidat la funcţia de director pentru cea de a doua etapă de alegeri, ce se va desfăşura în cadrul Secţiei de Ştiinţe Socio-Umanistice a A.Ş.M.

Tatiana Rotaru