IN MEMORIAM. Gheorghe COZUB

2009-04-21
 

Gheorghe COZUB,
membru corespondent al A.Ş.M.
(30.08.1937-17.04.2009)

La 17 aprilie curent, în vinerea mare înainte de Paşti, a decedat subit ilustrul savant vinificator, Gheorghe Cozub, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 1993. Prin dragostea sa faţă de ocupaţia milenară a poporului din care îşi trage rădăcinile şi prin agerimea clocotitoare a minţii sale neobosite a ajuns să fie respectat şi onorat ca un magistru al vinificaţiei nu doar aici, la noi, ci şi în cele mai vestite ţări producătoare de vinuri ca Franţa, Spania, Italia şi altele.

Gheorghe Cozub s-a născut la 30 august 1937 în satul Cuhureştii de Sus, azi raionul Floreşti. A absolvit Şcoala de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău (1956), Institutul Industriei Alimentare din or. Odesa, Ucraina (1961) şi doctorantura la aceeaşi instituţie (1970).

A activat în calita¬te de inginer-tehnolog la fabrica de vinuri din s. Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga (1961-1963), şef adjunct al secţiei de producere a Direcţiei generale pentru viticultură şi vinificaţie a Ministerului Industriei Alimentare a Moldovei (1963-1966), director al Fabricii experimentale de producere a vinului de tip „Heres", director adjunct pentru probleme de ştiinţă al AP „Ialoveni" (1973-1978), vicepreşedinte al Asociaţiei „Moldvinprom" (1978-1983), viceministru al viticulturii şi vinificaţiei (1983-1986), conferenţiar la Universitatea Tehnică din Moldova (1986-1989). A fost preşedinte al Filialei Germane „Giulting Korken" în Moldova (1998-2001); director general al Fabricii de Vinuri S.A. „Imperial Vin" din r-nul Cantemir (din 2001); preşedinte al Uniunii Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova (din 2004).

În 1989 a susţinut teza de doctor habilitat în ştiinţe tehnice. Cercetările sale ştiinţifice ţin de domeniul tehnologiei şi utilajului pentru industria vinului. Este fondator al tehnologiei complexe de producere a vinului de tip „Heres", implementată în Moldova, Ucraina, Rusia şi Bulgaria, autor al tehnologiei de producere a 50 de vinuri şi coniacuri, inclusiv vinurile „Heres" (sec, tare şi desert), „Nobil", „Dionis", „Struguraş", „Sănătate", coniacul „Belîi aist", coautor al coniacului „Ambasador" ş.a. Este autorul „Legii viei şi vinului", adoptată de Parlamentul R.M. în 1994. A coordonat elaborarea Concepţiei dezvoltării complexului vitivinicol al Republicii Moldova pînă în anul 2020. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 12 monografii.

A fost preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat pe lîngă Institutul Naţional al Viei şi Vinului pentru conferirea gradelor ştiinţifice de doctor şi doctor habilitat la specialitatea „Tehnologia produselor alimentare, alcoolice şi nealcoolice" (2000-2005). A participant la numeroase conferinţe, simpozioane şi expoziţii republicane şi internaţionale organizate în Moldova, Ucraina, Rusia, România, Franţa, Italia, SUA, Germania, Mexic, Portugalia, Bulgaria, Polonia.

Începînd cu anul 1995 Gheorghe Cozub şi-a adus contribuţia sa esenţială la organizarea a 18 ediţii a expoziţiei internaţionale „ExpoVin Moldova", a concursurilor internaţionale de vinuri şi distilate „Wines & Spiritus Contest Winners", a Conferinţei internaţionale „In wine".

Savantul Gheorghe Cozub a fost apreciat cu cele mai înalte titluri onorifice şi distincţii de stat: inginer emerit al Republicii Moldova, vinificator emerit al Franţei, dublu laureat al Premiului de Stat al R.M., ordinele „Insigna de Onoare", „Drapelul Roşu de Muncă", „Gloria Muncii", „Ordinul Republicii".

Gheorghe Cozub a fost înmormîntat la 20 aprilie curent în Cimitirul Central de pe str. Armenească.

Dumnezeu sa-l ierte şi să-l odihnească în pace!

V. Voronin, Z. Greceanîi, I. Dodon, A. Gorodenco,
A. Gurin, Gh. Duca, T. Furdui, I. Guceac, B. Gaina