Dr. Ion Jarcuţchi a trecut cu „brio” prima etapă a alegerilor

2009-04-17

Cercetătorii Institutului de Istorie, Stat şi Drept s-au întrunit la adunarea lor în Sala Mică a A.Ş.M. pentru a desemna candidatul la funcţia de director pentru cea de a doua etapă de alegeri în cadrul Secţiei de Ştiinţe Socio-Umanistice. Unicul pretendent la această funcţie, dr. Ion Jarcuţchi, actualul director interimar al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al A.Ş.M., s-a prezentat la acest „examen” cu o impunătoare experienţă de muncă organizatorică în cadrul Prezidiului A.Ş.M., Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M., precum şi în cadrul Secţiei de Ştiinţe Umanistice şi Arte a A.Ş.M. Deci, este o personalitate bine cunoscută în mediul ştiinţific academic, dar şi cel universitar. A dat dovadă de înţelepciune, pregătindu-şi Programul de activitate pentru următorii 4 ani, precizînd iniţial principalele repere cu colectivul său, astfel încît şi-au găsit reflectare în acest document cele mai interesante sugestii, opinii şi propuneri ale specialiştilor de profil. Această strategie i-a permis dr. Ion Jarcuţchi să evite unele discuţii sterile cu iz politic şi să mobilizeze atenţia celor prezenţi la realizarea unor obiective concrete din cercetare, care ar contribui la dezvoltarea ştiinţelor istorice, juridice şi filozofice, dar şi la consolidarea societăţii moldoveneşti.
Potrivit celor relatate de raportor, în organigrama institutului vor avea loc unele modificări în legătură cu crearea Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al A.Ş.M.. Dar acestea nu vor schimba esenţial direcţiile de cercetare. Către anul 2010 totuşi Institutul de Istorie, Stat şi Drept va fi reorganizat în Institutul de Istorie, Filozofie şi Ştiinţe Juridice, ceea ce se reflectă deja şi în planul de perspectivă.
Programul de activitate pentru anii 2009-2013, prezentat de candidatul la funcţia de director Ion Jarcuţchi, se axează pe următoarele obiective: identificarea situaţiei reale în domeniul ştiinţelor istorice, juridice şi filozofice, precum şi a căilor de dezvoltare a lor în perioada imediat următoare şi într-o perspectivă mai îndepărtată; nominalizarea sarcinilor majore ale cercetărilor ştiinţifice în aceste domenii şi concentrarea eforturilor intelectuale şi materiale asupra realizării acestora; îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii cercetărilor ştiinţifice; perfecţionarea paradigmei instituţionale şi funcţionale a institutului; identificarea unor mecanisme de stimulare şi promovare a performanţei şi a tinerilor cercetători, precum şi a remunerării muncii ştiinţifice conform rezultatelor obţinute; extinderea şi aprofundarea cooperării ştiinţifice în plan naţional, regional şi european; participarea activă la realizarea Programului naţional, consacrat sărbătoririi a 650 de ani de la constituirea Ţării Moldovei independente etc.
Prezenţi la adunarea cercetătorilor ştiinţifici ai Institutului de Istorie, Stat şi Drept acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al A.Ş.M., dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al A.Ş.M., dr. hab. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al A.Ş.M., au adresat întrebări raportorului şi, totodată, şi-au exprimat opinia vizavi de unele probleme actuale ca sporirea eficienţei cercetărilor ştiinţifice, realizarea programelor de stat „Dinastia Cantemir: polifonismul preocupărilor ştiinţifico-artistice”, „Istoria Moldovei. Studiu de cercetare şi sinteză”, Studiul consacrat a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova etc. La aceste şi alte întrebări dr. Ion Jarcuţchi a răspuns cu cunoştinţă de cauză, dar şi cu o anumită doză de optimism, bazată pe susţinerea colectivului său. Intuiţia nu ne-a înşelat: în rezultatul alegerilor secrete cercetătorii ştiinţifici ai Institutului de Istorie, Stat şi Drept cu 64 de voturi „pro”, din 64 de buletine găsite în urnă, l-au desemnat în calitate de candidat la funcţia de director pe dr. Ion Jarcuţchi pentru cea de a doua etapă de alegeri, ce va avea loc în cadrul Secţiei de Ştiinţe Socio-Umanistice a A.Ş.M.

     Tatiana Rotaru