STCU a demarat procesul de instruire şi perfecţionare a specialiştilor responsabili de inovare şi transfer tehnologic

2008-12-23
 

În perioada 08-19 decembrie 2008 Centrul Ştiinţifico – Tehnologic din Ucraina (Science & Technology Center in Ukraine /STCU) în colaborare cu AGEPI, AITT, Parcul Ştiinţifico - Tehnologic „Academica” şi Business Incubatorul „Inovatorul” a organizat cursurile de instruire şi perfecţionare a persoanelor responsabile de inovare şi transfer tehnologic cu genericul „Managementul tehnologic: comercializarea rezultatelor ştiinţifice”. Aceste activităţi se încadrează în Programul STCU de instruire a specialiştilor responsabili de comercializarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice, iniţiat deja în Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan, având drept obiectiv cultivarea abilitaţilor manageriale şi economice în domeniu. Pentru Republica Moldova acest training a fost o continuitate a manifestării oficiale organizate la 21 octombrie curent cu titlul “Comercializarea elaborărilor ştiinţifice: programele şi iniţiativele STCU”. Programul în cauză este complex şi prevede o colaborare şi perfecţionare continuă în viitor.

Persoanele responsabile de inovare şi transfer tehnologic, recent nominalizate în cadrul organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, au fost instruite şi perfecţionate timp de două săptămâni, cu un program de lucru intens de 8 ore pe zi. Programul cursurilor a cuprins atât lecţii teoretice, cât şi practice, fiind examinate toate etapele ce decurg de la elaborare până la implementarea invenţiilor sau transmiterea unui drept exclusiv asupra acestora.

Seria de lecţii în domeniul managementului, evaluării şi comercializării proprietarii intelectuale (PI) a inclus o tematica vastă cu referinţă la: legislaţia naţionala în domeniul PI (dreptul PI, dreptul de autor şi drepturile conexe), politica în domeniul inovaţiilor şi transferului tehnologic în Republica Moldova, evaluarea drepturilor de PI. Lectorii au abordat aşa aspecte ca utilizarea instrumentelor de analiză investiţională pentru evaluarea potenţialului economic al rezultatelor cercetării, evaluarea costurilor de producere/elaborare a producţiei inovative, analiza riscurilor, auditul tehnologic, managementul PI, aprecierea eficacităţii activităţilor de inovare în cadrul instituţiilor şi al potenţialului comercial al rezultatelor tehnico-ştiinţifice, infrastructura domeniului, fondurile venture, strategiile de marketing şi management al inovaţiilor, alcătuirea unui business plan eficient, analiza SWOT, tipurile principale ale strategiilor de transfer tehnologic etc.

Procesul de instruire a prevăzut desfăşurarea unor lucrări practice în care s-a propus organizarea auditului tehnologic al unei instituţii de cercetare şi elaborarea unui contract de licenţiere cu estimarea costului acestuia. Participanţii au remarcat utilitatea acestor cursuri, eficienţa unei astfel de instruiri şi necesitatea acumulării de cunoştinţe şi abilităţi. Unanim s-a decis asupra constituirii unei organizaţii care va facilita promovarea activităţilor de inovare şi transfer tehnologic în instituţiile în care activează, va favoriza schimbul de experienţă la nivel naţional şi internaţional. La finalizarea cursurilor, într-o atmosferă festivă au fost înmânate certificate ce confirmă participarea.

Reamintim, că la 18 decembrie 2003 în baza Legii nr. 531-XV Republica Moldova a aderat la Acordul de Constituire (din 25 octombrie 1993) al STCU - organizaţie interguvernamentală, creată de către ţările Uniunii Europene, SUA, Canada şi Ukraina.

Activitatea centrului este orientată la susţinerea cercetătorilor, în special, a celora care au efectuat investigaţii cu tangenţă la complexul militar, la valorificarea potenţialului ştiinţific în scopuri paşnice, în lupta cu terorismul pentru securitatea tuturor ţărilor, în vederea reconversiunii talentului oamenilor de ştiinţă, reducerii exodului acestora, neproliferării tehnologiilor şi a armamentelor de distrugere în masă, şi contribuirii la dezvoltarea durabilă a economiei.

Suportul financiar este oferit de către organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale ale ţărilor UE, SUA şi Canada, care manifestă interes faţă de potenţialul valoros al cercetătorilor din republicile fostei Uniuni Sovietice. Prin ajutorul logistic şi financiar acordat, în cadrul Planului de Dezvoltare Durabilă, Centrul mai mult de un deceniu susţine instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, businessul privat din Ukraina, Georgia, Azerbaijan şi Uzbekistan. Realizarea proiectelor presupune eliberarea de orice tipuri de taxe, monitorizare şi verificare permanentă în conformitate cu standardele internaţionale. În activitatea sa STCU asigură securitatea, stabilitatea financiară şi respectarea legislaţiei. Din anul fondării au fost susţinute circa 1 300 de proiecte ce prevalează suma de 182 mln dolari. Concomitent se oferă suport pentru participarea şi organizarea conferinţelor, seminarelor ştiinţifice internaţionale, pentru efectuarea vizitelor de lucru în vederea cunoaşterii partenerilor, pentru brevetare.

Oficiul Moldova al STCU încurajează participarea cercetătorilor ştiinţifici din organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale, businessul privat la competiţie şi facilitează procesul de promovare al proiectelor.

WEB site: www.stcu
Oficiul din Republica Moldova al Centrului
Ştiinţifico - Tehnologic din Ukraina
Alfreda Roşca

Tel. 54 69 33
E-mail: [email protected]