Dimitrie Cantemir, omagiat la Berlin

2008-12-18

La 16 decembrie curent, la Berlin, şi-a desfăşurat lucrările conferinţa ştiinţifică „Dimitrie Cantemir în memoria culturală europeană”, organizată de Ambasada Republicii Moldova în RFG în cooperare cu Academia de Ştiinţe din Berlin-Brandenburg şi Institutul Moldova din Leipzig. Evenimentul a avut loc în contextul manifestărilor dedicate sărbătoririi în anul 2008 a dinastiei Cantemireştilor.

Vicepreşedintele Academiei Berlin-Brandenburg, Prof. Dr. Jurgen Kocka, a scos în evidenţă valabilitatea internaţională a operei marelui om de stat şi savant moldovean, valoarea cărora a fost recunoscută inclusiv de către Academia pe care o conduce, Dimitrie Cantemir fiind ales membru al acesteia în anul 1714. La rândul său, Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Igor Corman, a reliefat faptul că personalitatea domnitorului moldovean continuă să servească drept un element important al punţii multiseculare de legătură între Moldova şi Occident, inclusiv în contextul recunoaşterii de către comunitatea internaţională a vocaţiei europene a Republicii Moldova. În aceeaşi ordine de idei, Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Academicianul Gheorghe Duca, a procedat la o analiză profundă a valorii europene a operelor cărturarului moldovean, apreciind din perspectiva contemporană studiile lui de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, scriitor şi om de stat. De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că dezbaterile comune privind universalitatea lui Dimitrie Cantemir vor constitui un început al parteneriatului de lungă durată între cele două Academii. Totodată, Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova a înmânat Academiei de Ştiinţe din Berlin-Brandenburg medalia „Dimitrie Cantemir” – cea mai înaltă distincţie a comunităţii ştiinţifice din ţara noastră, transmiţând şi un portret al marelui domnitor moldovean pentru galeria de onoare a membrilor Academiei berlineze. În context, dl Gh. Duca a transmis colegilor germani volumului V al Colecţiei "Academica" - Dinastia Cantemireştilor (sec. XVII-XVIII)", apărută la editura "Ştiinţa".

Tot în cadrul conferinţei, Preşedintele Institutului Moldova din Leipzig, Prof. Dr. Klaus Bochmann, a prezentat volumul proaspăt scos de sub tipar al culegerilor de rapoarte ştiinţifice, prezentate de către cercetătorii germani şi moldoveni la simpozionul dedicat dinastiei Cantemireştilor, organizat în anul 2007 de către Institutul Moldova din Leipzig. În aceeaşi ordine de idei, Dr. Victor Ţvircun, profesor la Universitatea Pedagogică din Moldova, s-a referit la vastul teren încă neexplorat al vieţii şi creaţiei lui Dimitrie şi Antioh Cantemir şi a informat participanţii despre faptul că în viitorul imediat următor va fi editat un volum despre corespondenţa inedită a marelui domnitor moldovean, care va scoate în evidenţă culisele epocii în care a trăit, precum şi anumite nuanţe necunoscute de către marele public privind relaţiile lui cu reprezentanţii marilor curţi regale din acea perioadă.


http://www.mfa.gov.md/