Onoruri merituoase aduse unui savant

2008-05-14
 

Cu prilejul jubileului de 80 de ani acad. Vasile Anestiadi, directorul Centrului ştiinţific de patobiologie şi patologie al A.Ş.M., a fost omagiat la 14 mai curent în cadrul şedinţei comune a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al A.Ş.M. şi a Senatului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”. În discursul său omagial acad. Gheorghe Duca, preşedintele A.Ş.M., a menţionat că este dificil de a evalua activitatea ştiinţifică a unui savant de talia lui Vasile Anestiadi, care a adus o contribuţie esenţială la dezvoltarea mai multor domenii ale patologiei şi patobiologiei, a învăţămîntului superior şi ocrotirii sănătăţii populaţiei din ţara noastră. Rector pe parcurs de 23 de ani al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1963-1986), a pregătit circa 100 de doctori şi de doctori habilitaţi în medicină. Cu semnătura rectorului Vasile Anestiadi circa 20.000 de absolvenţi au primit diplomele de licenţă, care au activat ulterior ca medici generalişti, pediatri, igienişti, stomatologi, farmacişti etc.

În palmaresul realizărilor savantului, a specificat preşedintele A.Ş.M., se încadrează perfect şcoala ştiinţifică în domeniul patologiei, fondată de omagiat prin muncă asiduă de-a lungul anilor. A elaborat teoria aterosclerozei incipiente, obţinînd rezultate importante în patologia aterosclerozei. Rezultatele investigaţiilor ştiinţifice au fost reflectate în circa 700 de publicaţii în reviste de profil şi surse de circuit internaţional. Este laureat al Premiului de Stat al R.M., distins cu mai multe decoraţii de stat, inclusiv „Ordinul Republicii”.

În încheiere acad. Gheorghe Duca i-a înmînat din partea dlui Marian Lupu, preşedintele Parlamentului R.M. un mesaj de felicitare, precum şi o Diplomă de recunoştinţă din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu tradiţionalele urări de sănătate, tinereţe în suflet, optimism şi noi realizări întru prosperarea ştiinţei şi a ţării.

În continuare, cu noi date şi detalii sugestive, a elucidat activitatea didactică şi managerială a omagiatului acad. Ion Ababii, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, care şi-a finalizat discursul cu o veste îmbucurătoare. Conform deciziei Consiliului ştiinţific şi Senatului acestei instituţii, acad. Vasile Anestiadi a devenit rector de onoare al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie, pe care a condus-o aproape două decenii şi jumătate.

O surpriză a constituit prezenţa la manifestare a IPS arhiepiscopului Petru Musteaţă, duhovnic-restaurator al Mănăstirii legendarului Mihalcea Hîncu, pe care a salvat-o cîndva de la ruinarea totală şi dispariţie rectorul Vasile Anestiadi, împreună cu profesorii şi studenţii săi. Înaltul oaspete a adus calde felicitări, cuvinte de mulţumire şi urări de sănătate omagiatului şi florile recunoştinţei din partea Mitropoliei Moldovei şi a Mănăstirii.

Tatiana Rotaru