Fibrele textile ale viitorului

2007-10-29
 

Într-un laborator subteran al Universităţii din Cambridge, o echipă de oameni echipaţi cu costume de protecţie şi măşti de gaze lucrează intens la una dintre cele mai mari descoperiri - fibrele textile ale viitorului.

Cercetătorii de la Departamentul pentru Studiul Materialelor de la Universitatea din Cambridge au creat o tehnologie cu ajutorul căreia pot obţine fire din nanotuburi de carbon la un preţ scăzut.

Ce sunt aceste fire din nanotuburi de carbon?

De mai mulţi ani deja, numeroase echipe de cercetători din întreaga lume caută să dezvolte aplicaţiile nanotuburilor de carbon - fire extrem de subtiri, alcătuite din atomi de carbon.

Atomii de carbon sunt legaţi între ei în structuri hexagonale

Iar când aceste structuri hexagonale de carbon sunt grupate pe lungime, sunt obţinute nişte fire de dimensiuni infime, care au oferă proprietăţi cu totul speciale.

Astfel, aceste fire - sau nanotuburi de carbon - au duritatea apropiată de cea a diamantului şi sunt foarte bune conducătoare de căldură şi electricitate.

În momentul în care au fost inventate însă, pasul următor îl reprezenta gruparea acestor nanotuburi în fire lungi, care să poată fi folosite în industrie.

Echipa de la Cambridge a pus la punct un astfel de procedeu, simplu dar foarte ingenios, cu ajutorul căruia obţine fire foarte lungi din nanotuburi.

Cercetătorii obţin firele cu ajutorul unui furnal special, în care introduc produse petroliere din care extrag numai carbonul, pe care apoi îl concentrează.

 Dispozitivul poate produce câţiva kilometri de fire de nanotuburi pe zi, insuficient însă deocamdată pentru ca materialul obţinut să fie comercializat, din cauza grosimii extrem de mici a firelor.

Dar ştirea despre firele din nanotuburi a tras numeroşi potenţiali utilizatori ai acestor fire. Şi asta pentru că aplicaţiile sunt nenumărate.

În primul rând, din aceste fire vor putea fi ţesute veste anti-glonţ mult mai rezistente şi uşoare faţă de cele din zilele noastre.

Iar lista posibilelor aplicaţii din domeniul militar nu se încheie aici.

Specialiştii în blindaje sau deminări sunt deasemenea printre cei interesaţi de noul material.

Nu doar armata s-a arătat interesată de aceste fire ale viitorului. Materialul îşi găseşte aplicaţii în foarte multe domenii, de la construcţia de avioane şi vehicule spaţiale până la tuburi, cabluri şI textile.

 http://www.bbc.co.uk/romanian/