Thursday, 28 March 2024, 04:09:21
Visits: 335 (1186430)
home mail search login
MoldovaDOC subscription

Raport ''Sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare si competitivitatea economiei moldovenesti''...

« назад

Raport ''Sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare si competitivitatea economiei moldovenesti''


Raportul de fata isi propune sa analizeze progresul Republicii Moldova spre economia cunoasterii si dezvoltarea sectorului CDI din Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani. Fiind un document de analiza a politicilor, lucrarea nu isi propune sa fie una „academic riguroasa”, ci mai degraba sa puna in discutii aspecte-cheie ale politicii de cercetare, dezvoltare si inovare in Republica Moldova. In lucrare sunt prezentate unele rezultate ale activitatii sectorului CDI si sunt facute unele comparatii cu indicatori similari ai altor tari. De asemenea, sunt evidentiate probleme esentiale cu care se confrunta sectorul si sunt propuse unele recomandari care ar putea contribui la dezlantuirea potentialului creativ care exista in prezent in sectorul CDI al Republicii Moldova.

Raportul fost prezentat in cadrul mesei rounde organizate in data de 24 iunie 2008, prezentartea fiind facuta de catre Valeriu Ciorba, autorul raportului.

S U M A R
Dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, odata cu transformarile politice, economice si sociale, s-a produs un decalaj intre sectorul CDI si tendintele si necesitatile reale ale industriei. Pana in anul 2004, sectorul CDI a evoluat inertial (in baza sistemului economiei centralizate cu mici adaptari) dupa care, prin aprobarea unor acte normative, gestionarea sectorul CDI a devenit centralizata, cu toate ca economia tarii tinde spre una de piata. Daca o scadere drastica a finantarii pe parcursul a mai bine de un deceniu, finantarea sectorului este din nou in crestere incepand cu anul 2004, dar aceasta ramane practic integral realizata de stat. Incercarile de a dezvolta in sfera CDI o activitate investitionala in sens economic sunt inca foarte timide. De aceea si produsele finale ale sectorului CDI reprezinta preponderent cunostinte, si mai putin tehnologii si produse noi care ar putea fi valorificate economic. Este necesar de a schimba atitudinea prin care companiile producatoare sunt mai degraba fortate sa testeze in practica cunostinte generate de sectorul CDI si de a adapta sectorul la cerintele reale ale industriei. Totodata, este clar ca sectorul universitar este acela unde ar trebui sa-si dea intalnire capitalul stiintific cu cel financiar. Doar o astfel de abordare a interactiunii dintre cele trei sectoare va contribui la crearea unei veritabile economii bazate pe cunoastere.

Descarca raportul integral aici.

   

   24.06.2008

« назад

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design