Vineri, 14 iunie 2024, 06:30:23
Vizite: 416 (1222363)
home mail search login
Abonare la MoldovaDOC
Concluziile sedintei comune privind organizarea studiilor de doctorat...

« inapoi

Concluziile sedintei comune privind organizarea studiilor de doctorat

La 22 decembrie curent, in incinta Academiei de Stiinte a Moldovei, a avut loc sedinta comuna a Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M., Colegiului Ministerului Educatiei si Tineretului si Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, prezidata de conducatorii acestor trei institutii publice si de stat: acad. Gheorghe Duca, presedintele A.S.M., dr. Victor Tvircun, ministrul educatiei si tineretului, prof. Constantin Gaindric, presedintele Consiliului National pentru Acreditare si Atestare. Prezent la aceasta intrunire a fost si dl Victor Stepaniuc, presedintele Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamint, tineret, sport si mijloace de informare in masa a Parlamentului RM.

In centrul atentiei inaltului for stiintific a fost pusa problema pregatirii cadrelor stiintifice de inalta calificare.
Un subiect la tema �Cu privire la pregatirea cadrelor stiintifice prin doctorat si postdoctorat� a prezentat dr. Nicolae Stratan, directorul Centrului de Instruire Universitara, Postuniversitara si Perfectionare al A.S.M.
Profesorul Anatol Rotaru, vicepresedintele Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, s-a referit la �Probleme actuale ale pregatirii cadrelor de inalta calificare in sistemul de cercetare-dezvoltare din Republica Moldova�.
O ampla informatie, intitulata �Organizarea studiilor de doctorat conform principiilor Procesului de la Bologna�, a prezentat la aceasta sedinta si dr. Viorelia Moldovanu-Batrinac, viceministru al educatiei si tineretului.
Un alt aspect al problemei �Cu privire la procedura de organizare a concursului la doctorantura pe subiecte de cercetare� a elucidat profesorul Ion Tighineanu, vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei.

Din cele relatate in cadrul acestei sedinte comune reese ca pregatirea cadrelor stiintifice de inalta calificare constituie astazi o problema de mare importanta, ea trebuie revazuta, reactualizata si armonizata la standardele europene in contextul Procesului de la Bologna. Institutele academice, universitatile, alte institutii de cercetare, abilitate de pregatirea cadrelor stiintifice, e necesar sa dispuna de baza respectiva tehnico-materiala, de conducatori stiintifici cu experienta si talent in acest sens. E oportun ca tinerii care vor face studii prin doctorat sa fie incadrati in cercetare, dar o buna parte din timp, conform programului, sa fie rezervat pentru pregatirea tezei. A rasunat si propunerea ca termenul de studii la doctorantura sa fie majorat cu un an, dat fiind faptul ca, pe de o parte, e necesar de imbunatatit calitatea tezelor de doctor, pe de alta parte, la unele specialitati din medicina, biologie, agricultura si alte domenii, legate de experimente si obtinerea rezultatelor, tinerii nu reusesc sa pregateasca in timp de trei ani lucrarile pentru sustinere.

Au fost si alte propuneri, sugestii cu privire la pregatirea cadrelor stiintifice de inalta calificare care vor fi sistematizate in cadrul unei conceptii sau strategii nationale de catre un grup de lucru cu participarea reprezentantilor celor trei institutii publice si de stat si propuse pentru confirmare Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M.

Sursa - www.asm.md

   

   26.02.2007

« inapoi

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design