Lundi, 22 avril 2024, 03:22:24
Visiteurs: 282 (1197692)
home mail search login
MoldovaDOC abonnement

Participare la Conferinta Internationala a tinerilor administratori ''Tinerilor manageri, experienta internationala''...

« derriиre

Participare la Conferinta Internationala a tinerilor administratori ''Tinerilor manageri, experienta internationala''


�Tinerilor manageri, experienta internationala�, asa se intitula cea de a doua Conferinta Internationala a tinerilor administratori, care a avut loc in prioada 17 � 19 august 2007 (Lutsk, Ucraina). Conferinta isi propunea implementarea unor strategii viabile care urmau sa faciliteze participarea activa a tinerilor in politica de administrare si gestiune a structurilor de stat la nivel national si international si sa propuna careva recomandari stiintifico-practice pentru facilitarea integrarii tinerilor in administrarea publica dupa modelele europene.

Tara noastra pentru prima data a participat la acesta conferinta, oferind, astfel, tinerilor manageri de la noi sansa sa-si impartaseasca experienta cu omologii lor din Ucraina, Belarusi si Polonia � tari participante pentru a doua oara. Organizatorii conferintei si-au manifestat agreamentul fata de participarea Moldovei � tara ce are de diminuat aproximativ acealesi probleme administrative si poseda aceleasi tendinte sigure de integrare europeana.

Conferinta a oferit sansa viabila participantilor beneficiari de a face cunostinta cu sistemele administrative din diferite tari � fiecare tara in sesiunile conferintei a prezentat un tablou clar al propriului sistem � si de a face impreuna concluzii, inferente si generalizari. In rezultat, tinerii si-au extins arialul cunostintelor politico-administrative si si-au dezvoltat noi abilitati si competente de management si administrare, de negociere efectiva si lucru in echipa. Rapoartele prezentate, practic, au mediatizat deosebirile in sistemele din aceste state si au identificat tendintele diferentiate de integrare sau stabilizare ale lor. E de mentionat faptul ca reprezentantii fiecarei tari ramaneau impresionati in urma fiecarui raport care aducea cate ceva nou de fiecare data, de la stat, la stat: e cazul Belarusiei de exemplu, care din spusele reprezentantilor ei, pretinde a fi un stat puternic centralizat pe verticala, fara tendinte de europenizare, polonezii afirmau, ca desi tara lor este membra a UE, inca mai intalneste probleme serioase de compatibilizare a sistemului administrativ la standardele europene, ucrainenii afirmau ca beneficiza de o mass media cu adevarat libera si independenta, insa sistemul lor s-a pomenit a fi intr-un evident crach politic. Reprezentanta Molovei au mediatizat pragmatic problemele de management statal cu care se confrunta, cat si avantajele si sansele reale ce le propune strategia de integrare europeana. Tinerii din tarile vecine au manifestat un deosebit interes fata de conservatorismul comunist de la noi, afirmand ca le vine greu sa conceapa o integrare europeana a unui sistem statal prin prisma comunismului. Evident a fost si complexul de intrebari parvenit in adresa delagatiei tarii noastre cu referire la conflictul transnistrean si la similitudinile culturii romanesti din Romania si Moldova.

Competenta atat de diversa a participantilor a asigurat sesiunile intense, dezbaterile fierbinti, discutiile vis-a-vis de problemele actuale ale administratiei publice si raspunsurile la multe si diverse intrebari ce tin de domeniul managementului administrativ. In timpul sesiunilor conferintei au fost abordate cinci subiecte generale:
� Balanta genurilor in administratie;
� Stimularea participarii tinerilor in politica de administrare si oportunitatile deschise de mobilitatea lor;
� Sistemele strategige de pregatire si reprofilare a functionarilor aparatului de stat; � Probleme si sanse reale ale administratiilor locale, regionale si de stat;
� Interactivitatea si experienta internationala a tinerilor manageri.

Cu un interese deosebit a fost ascultat raportul expertilor Dr. Oxana Iaros si Dr. Iulia Vozneac (Ucraina), ce au provocat dezbateri aprinse dintre participantii de sex opus: �Balanta genurilor in publicitatea mediatizata prin canalele mass-media�. Raportorii au recunoscut efectele benefice ale extinderii arialului conferintelor/trainigurilor care au ca scop crearea unui mediu interactiv care sa stimuleze schimbul de experienta dintre tinerii manageri, administratori din diferite tari.

Nu in ultimul rand e de mentionat si anturajul prielnic promovarii conferintei, complexul de agreament din Satsk de pe malul lacului Viteazi � o adevarata baza de odihna care stimula un mediu amiabil si fructifica constiturirea relatiilor prietenoase, agreabil dintre participanti.

Nu ne ramane decat sa participam si la cea de a treia editie a Conferintei internationale �Tinerilor manageri � experienta internationala� care urmeaza a fi promovata in vara anului 2008.

   Ion Nicorici

   10.09.2007

« derriиre

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design