Samedi, 4 fevrier 2023, 01:17:26
Visiteurs: 337 (1017182)
home mail search login
MoldovaDOC abonnement

Prezentari programe si burse 2006-2007 pentru tineri cercetatori...

« derriиre

Prezentari programe si burse 2006-2007 pentru tineri cercetatori

Astazi, datorita schimbului de experienta si a mobilitatii academice, tot mai multi tineri din RM, care poseda un vast areal de cunostinte, perseverenta, putere de convingere si, sunt totodata, dornici de a descoperi noi orizonturi, pot beneficia de burse la cele mai prestigioase universitati de peste hotare sau de burse de excelenta.
In scopul informarii tinerilor despre astfel de burse si programe, Asociatia Tinerilor Cercetatori din Moldova PRO-Stiinta a organizat la 21 februarie, in incinta blocului IV al USM, ziua informativa Programe si burse 2006-2007 pentru tineri cercetatori.
Evenimentul a demarat cu cuvantul de salut al dl. Valeriu Ciorba, presedintele ATCM PRO-Stiinta, care a apreciat interesul participantilor. Bursele si programele oferite tinerilor cercetatori vin in sustinerea activitatilor de cercetare desfasurate de catre ei, dar mai necesita din partea tinerilor eforturi pentru participarea la concursurile si programele respective si pentru realizarea lor.
Prof. univ. Petru Gauga, prim-prorector USM, a vorbit in linii mari despre colaborarea bilaterala fructuoasa a USM cu universitatile de peste hotare si de spre programele de mobilitate oferite de programul TempusPlus.
Prezent la eveniment, domnul academician Andrei Andries, reprezentantul Federatiei Mondiale a Savantilor (FMS) a oferit publicului informatia cu privire la burse de excelenta oferite de catre federatie pentru anul 2006-2007. Numarul de burse oferite doctoranzilor din RM va fi de zece si valoarea unei burse este de 150 de franci elvetieni lunar. Bursele vor fi oferite, pentru o perioada de un an, doctoranzilor din anii doi si trei de studii, care au deja unele realizari in domeniu, confirmate de catre conducatorul stiintific si de catre doi recenzenti; sunt autori sau coautori a cel putin doua lucrari stiintifice publicate; au la activ participari la diverse manifestari stiintifice locale si/sau internationale; poseda cunostinte temeinice in utilizarea calculatorului si la examenele de intrare vor obtine media 8. Data limita pentru depunerea dosarului este 20 martie. Detaliile de participare la concurs si formularul de participare vor fi accesibile la www.pro-science.asm.md.
Si in acest an Guvernul Frantei a oferit RM cateva tipuri de burse: burse de studii, burse de cercetare, burse pedagogice de scurta durata si burse de doctorat in cotutela. Termenele de stagiere si valorile burselor variaza pentru fiecare categorie. Detalii privind programul de burse oferit de catre guvernul Frantei si formularele de aplicare pot fi gasite la sediul Aliantei Franceze din Moldova sau la www.alfr.md.
Despre proprietatea intelectuala si despre protejarea ei a vorbit dl. Tudor Jomir, Departamentul Inventii, Soiuri de Plante si Modele de Utilitate al Agentiei de Stat pentru Protectia Proprietatii Intelectuale (AGEPI www.agepi.md). Dumnealui s-a referit in special la inventii si la protectia lor prin brevetare. Pentru a obtine protectia prin brevet, inventia trebuie sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala. In cadrul prezentarii au fost demonstrate exemple de brevete acordate de catre AGEPI inventatorilor din Moldova. A fost mentionat faptul ca se asteapta publicarea in Monitorul Oficial a noilor preturi pentru serviciile AGEPI, care prevad inlesniri foarte mari pentru solicitantii din Moldova.
Oportunitati de colaborare internationala ofera Asociatia de Cercetare si Dezvoltare din Moldova (MRDA www.mrda.md). Scopul acestor granturi este sustinerea si promovarea ideilor oamenilor de stiinta, precum si initierea si dezvoltarea relatiilor de colaborare cu oamenii de stiinta din SUA. Pentru acest an MRDA prevede cateva tipuri de programe: stiintifice, industriale si de asistenta.
Programul de granturi pentru deplasari este adresat studentilor din anul 4 si 5, masteranzilor, doctoranzilor, doctorilor (titlul obtinut in ultimii 6 ani) cu varsta pana la 35 de ani, care sunt cetateni/rezidenti permanenti ai RM, cunosc bine limba engleza iar partenerul de colaborare al acestora este cetatean/rezident permanent al SUA. Programul este divizat in doua categorii: A 8 granturi a cate 7.500 dolari pe o perioada de 2-3 luni; B 4 granturi in valoare de15.000 dolari timp de 5-6 luni. La intoarcerea in tara tinerii cercetatori vor avea posibilitatea de a participa la programul de continuare a colaborarii cu partenerul din SUA (Follow-on Program). Vor fi acordate granturi in suma de 5000 dolari pentru o perioada de un an.
Programul de granturi pentru deplasari in Europa sustine deplasari in europa pentru participarea la diferite conferinte si forumuri stiintifice. Suma maxima a grantului constituie 2000 dolari pentru acoperirea cheltuielilor pentru transport, cazare, masa, asigurare si viza.
Propunerile vor fi acceptate cu trei luni inainte de eveniment, in limita mijloacelor prevazute pentru programul respectiv.
Si in Moldova sunt sanse reale de afirmare a fost ideea enuntata de catre Alexandru Buraga, specialist-coordonator al Directiei programe Tineret al Ministerului Educatiei Tineretului i Sportului al RM, care a prezentat conditiile de participare la concursul pentru Premiul National pentru Tineret in domeniile Stiinta, Tehnica, Literatura si Arta, care in acest an va fi acordat in domeniul stiintei si tehnicii. Premiile, cinci la numar, sunt in valoare de 10.000 lei fiecare. Conditiile de inscriere la concurs vor fi afisate pe pagina web a METS www.edu.md la 1 martie.
Si tu te poti numara printre fericitii norocosi ce se vor bucura de o eventuala plecare in strainatate sau de vreun premiu national. Tot ce trebuie sa faci este sa vizitezi site-urile oficiale pentru ca sa te informezi bine despre conditiile si cerintele concursurilor si sa depui in termen dosarul complet la centrele de inscriere.
Multumim USM, AGEPI, suport tehnic MRDA pentru sustinerea acordata.

   Violeta Panus

« derriиre

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design