Jeudi, 28 mars 2024, 09:22:31
Visiteurs: 458 (1186553)
home mail search login
MoldovaDOC abonnement

Participare la masa rotunda - Concept de dezvoltare a antreprenoriatului inovational in Republica Moldova...

« derriиre

Participare la masa rotunda - Concept de dezvoltare a antreprenoriatului inovational in Republica Moldova


In data de 21 septembrie 2010, a avut loc o masa rotunda la care s-a discutat proiectul Conceptiei de dezvoltare a antreprenoriatului inovational in Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanti ai Guvernului, mediul stiintific si celui de afaceri, societatii civile, alte persoane interesate de tema dezvoltarii antreprenoriatului inovational in Republica Moldova.

In calitate de presedinte a Asociatiei Tinerilor Cercetatori din Moldova "PRO-Stiinta" am avut o interventie in care am tratat tematica statisticii inovationale in Republica Moldova. Este binevenita desfasurarea evenimentului si distutarea acestor subiecte, dar din pacate este un eveniment destul de intirziat.

In datele oferite de catre Academia de Stiinte a Moldovei nu se regaseste in cifre contributia cercetarii in dezvoltarea economica a tarii, si anume, acea valoarea adaugata a produsului finit, obtinuta datorita implementarii metodelor si tehmologiilor inovative locale.

Ramine un mare semn de intrebare randamentul alocatiilor financiare catre sectorul inovare si transfer tehnologic. Daca banii alocati pentru cercetare stiintifica sunt "masurati" in numar de publicatii si numar de cadre stiintifice pregatite, atunci banii alocati inovarii si transferului tehnologic sunt contorizati de Academia de Stiinte a Moldovei in numar de proiecte implementate. Oare acesta sa fie intelegerea fenomenului de inovare si transfer tehmologic in Republica Moldova?

Pina la momentul de fata nici Academia de Stiinte a Moldovei si nici Agentia de Inovare si Transfer Tehnologic nu a publicat nici un raport in care sa scoata in evidenta beneficiul adus societatii prin valorificarea sumelor destinate inovarii si transferului tehnologic, raport care ar fi spulberat cu desavirsire mitul platitorului de impozite precum ca aceste sume sunt aruncate in vint, de dragul verificarii in practica a unor teorii care sunt departe de a-i imbunatati traiul cotidian.

Recomand insistent Academiei de Stiinte a Moldovei initierea implementarii statisticii si indicatorilor de cercetare-dezvoltare utulizati la nivel international. In editia a IV-a a seriei de publicatii de politici publice ale sectorului de cercetare "Enhancing Science Policy and Management in South Eastern Europe" Science and Technology Statistics and Indicators Systems sunt prezentati indicatorii principali (anexa V), care find calculati si pentru Moldova ar varsa multa lumina si claritate asupra inovarii si transferului tehnologic moldovenesc.

Valeriu Ciorba,
Presedinte ATCM "PRO-Stiinta"

   

   5.10.2010

« derriиre

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design