Friday, 29 March 2024, 02:10:21
Visits: 190 (1186778)
home mail search login
MoldovaDOC subscription
Expert-Grup: Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Cercetarii - Inovarii pina in 2020: reforma sau impas?...

« back

Expert-Grup: Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Cercetarii - Inovarii pina in 2020: reforma sau impas?


Dupa discutii controversate privind capacitatea sistemului national de Cercetare, Dezvoltare si Inovare (CDI) de a contribui pozitiv la cresterea economica si competitivitatea economiei nationale, Academia de stiinte a Moldovei (ASM) a surprins publicul cu un proiect de strategie de dezvoltare a sectorului. La prima vedere, o initiativa laudabila prin faptul ca recunoaste problemele existente si accepta ideea reformarii, dar, in cele din urma, aceasta strategie nu ofera prea multa claritate. Or, mai bine zis, scopurile, desi bune, nu cuprind sistemul in intregime, iar metodele prin care acestea vor fi atinse nu se regasesc in strategie. in acest fel, este oare utila strategia propusa de ASM sau trebuie utilizate ale instrumente pentru a reforma sistemul si a tranzita spre un model de dezvoltare economica bazat pe competitivitate si inovatie?

Concluzii si recomandari

Strategia este un document binevenit, dar aceasta creeaza confuzii. Desi menita sa dezvolte sistemul CDI, aceasta nu ofera si solutii pentru dezvoltarea lui. in ceea ce tine de aspectele generale ale proiectului de strategie, trebuie considerate urmatoarele:
- O strategie buna trebuie sa fie mult mai clara, sa ofere o VIZIUNE clara asupra felului cum va arata obiectul strategiei la sfarsitul implementarii acesteia. Acesta insa practic lipseste, in pofida obiectivelor si indicatorilor inclusi.
- Mai mult ca atat, doua elemente-cheie in dezvoltarea sistemului de cercetare si dezvoltare - colaborarea cu sectorul privat si implicarea centrelor universitare - practic lipsesc din strategie. Dar anume implicarea acestora in sistemul CDI poate asigura legatura dintre economie si C&D si alocarea eficienta a resurselor.
- Revizuirea obiectivelor specifice, astfel incat cele care se dubleaza sa fie excluse, iar altele noi sa fie adaugate. in acelasi timp, multe obiective trebuie revizuite, in asa fel incat sa corespunda necesitatilor si capacitatilor nationale.
- Plasarea Republicii Moldova in context international/regional pentru comparatie.
- Analiza indicatorilor output pentru o posibila revedere a problemelor in sfera CDI.
- Identificarea expresa a surselor de finantare a strategiei dupa ce este elaborat un plan detaliat al actiunilor necesare a fi implementate. Identificarea actiunilor va rezulta si in identificarea resurselor specifice ce pot fi atrase din fonduri straine pentru anumite scopuri.
- Implicarea mai activa a altor actori importanti in activitatea de CDI la elaborarea strategiei de dezvoltare a CDI, dar si implementarea acesteia.

Masurile de mai sus implica schimbari importante, sau chiar rezidirea sistemului de CDI, acestea ar trebui sa se regaseasca in strategia de dezvoltare a cercetarii - inovarii. Modalitatea ideala considerata de Expert-Grup este o reforma bazata pe sistemul dual, care asigura convergenta maximal posibila a intereselor actorilor din sector, minimizeaza riscurile politice ale reformei, asigura separarea activitatilor de elaborare a politicii de cea e implementare, minimizeaza riscurile aparitiei unor conflicte de interese si creeaza motivatiile necesare pentru ca entitatile inovatoare si de cercetare sa-si asigure o baza financiara mai durabila. Aceasta implica reforme in mai multe domenii.

Vezi expertiza integrala pe pagina web Expert-Grup.

   

   30.11.2012

« back

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design